Noe av det Astrid Søgnen oppnådde som direktør for Utdanningsetaten i Oslo, står skrevet med gullskrift, men hun vil bli husket for sin steile personalbehandling, konkluderer Dagsavisen på kommentarplass i dag. Arkivfoto: Jørgen Jelstad
Noe av det Astrid Søgnen oppnådde som direktør for Utdanningsetaten i Oslo, står skrevet med gullskrift, men hun vil bli husket for sin steile personalbehandling, konkluderer Dagsavisen på kommentarplass i dag. Arkivfoto: Jørgen Jelstad

Dagsavisen-kommentator: «Tragedien Søgnen»

«Hun kunne blitt husket som dama med gjennomføringskraft, visjonene og reformene i Oslo-skolen. Men i stedet tror jeg hun vil bli husket for sin steilhet, skarpe kanter og omstridte personbehandling», skriver nyhetsredaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, i en kommentar i dag.

Publisert

I går ble det kjent at Astrid Søgnen går av som direktør for Utdanningsetaten i Oslo etter å ha vært i stillingen i 18 år. Saken har fått stor oppmerksomhet, og Søgnen får både ris og ros på kommentar- og lederplass i avisene.

Lars West Johnsen i Dagsavisen peker på at Søgnen forsvinner etter en åpen maktkamp med sine egne politiske ledere. «Denne striden mellom byråkrati og politisk makt savner sidestykke i norsk forvaltningshistorie. Det var en kamp hun ikke kunne vinne og Raymond Johansen ikke kunne tape», skriver West Johnsen.

Han trekker fram alt det positive Søgnen har fått til i løpet av sine mange år som utdanningsdirektør, og noe av det står skrevet med gullskrift. Hun burde endt opp i granitt utenfor etatens hovedkontor på Helsfyr, mener West Johnsen. Men i stedet for å benytte seg av tilbudet om å gå av frivillig når hun fylte 67 år, valgte Søgnen å fortsette kampen – inntil i går.

«Astrid Søgnen slamret heller med klasseromsdøra på vei ut. Og vil bli mest husket for det. Dessverre. For alle.»

Aftenposten: – Uunngåelig avgang

Aftenposten omtaler Søgnens avgang på lederplass i dag og slår fast at den var uunngåelig. – Det er ikke mulig for en etatsdirektør eller politisk ledelse å gjøre en god jobb hvis konflikten dem imellom er uoverstigelig, skriver avisen.

Samtidig understreker også Aftenposten at Oslo-skolen har oppnådd gode resultater under Søgnens ledelse, og at de endringene som måtte komme i etaten, må skje med ønske om å bevare det gode som er bygget opp.

 

Les også:

Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo går av

Utdanningsforbundet Oslo: – En klok beslutning av Søgnen