Dramatisk operaforestilling om lærer og elev

I operaforestillingen “Han som sier ja” står en ung skoleelev overfor valget mellom å ofre seg for fellesskapet eller redde sitt eget liv.

Publisert


På Den Norske Opera spilles det denne uken fem forestillinger der barn både er sangere og musikere. Med i stykket «Han som sier ja» er en skoleelev, moren hans, læreren hans og et følge av mennesker. Stykket hadde premiere 11. november.
Stykket bygger på Kurt Weill og Bertolt Brechts verk “Der Jasager”, der en hel by rammes av en epidemi. Læreren leder en flokk med mennesker over fjellet. Hensikten er å skaffe medisin.

Følget mistenker at en liten gutt er for syk og sliten til å gå videre mot toppen. En gammel skikk sier da at han skal kastes i døden utfor fjellsiden og ned i dalen.
Læreren forteller at den lille gutten må gi sitt samtykke. Det betyr at følget må spørre om han ønsker at alle skal snu for hans skyld eller om han vil bli kastet i døden.
Handlingen er så sterk at barn bør se forestillingen sammen med voksne.


Sterke musikalske prestasjoner

Sangerne gjør en fabelaktig innsats på scenen. Det samme gjør de unge musikerne i orkestergraven.
Hovedrollen som gutten synges av Aksel Johannes Skramstad Rykkvin fra Operaens barnekor. Rollen som moren synges av Vigdis Unsgård, mens læreren synges av Espen Langvik.
Forestillingen inneholder to avdelinger. Operaens barnekor synger først sanger med tekster av Bertolt Brecht, med musikk skrevet for unge utøvere. Andre del er barneoperaen «Han som sier ja».
Operaen er fra 1930 og basert på det japanske stykket Taniko, som kan minne om et norsk folkeeventyr. Teksten er oversatt av avdøde Georg Johannesen, som var litteraturprofessor i Bergen.

Oppsetningen «Han som sier ja» er et samarbeid mellom Operaens barnekor, elever fra Musikk på Majorstuen skole og Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo.
130 unge sangere og orkestermusikere er med i Barnekorets oppsetning.
Regissør Gunnar Bergstrøm har innlemmet animasjon og film som vises på et lerret i bakkant av scenen. Det gjenspeiler den dramatiske handlingen i stykket.

 

Powered by Labrador CMS