Ungdomsbok om menneskerettigheter

I erkjennelse av at traktater om menneskerettigheter ikke er det mest spenstige lesestoffet for unge mennesker, har søstrene Lillian og Vigdis Hjorth laget boka "Lesebok for levende".

Søskenparet Hjorth har i flere år samlet tekster om mennesker som har risikert noe, også eget liv, for å hjelpe andre. Boka ble presentert 29. januar da Cappelens vårliste ble lansert.
Lillian Hjorth er statsviter og informasjonsleder i Den norske Helsingforskomiteen, og Vigdis Hjorth er kjent skjønnlitterær forfatter.

I boka har de tatt med skjønnlitterære tekster, dikt, fotografier, bidrag fra journalister og forskere, historiske glimt, avisartikler og leserinnlegg. Temaene dekker et vidt spekter av menneskers virkelighet: krig og fred, makt og avmakt, rikdom og fattigdom og hat og kjærlighet.

Aktuell bok om islam

Midt i debatten om uheldige religiøse utvekster innen islamske samfunn kommer boka "Bruddet. Hellige krigere og en ny verdensorden". Den er skrevet av Karin Vogt, kanskje vår fremste ekspert på islam, og Anders Heger, blant annet kjent spaltist i dagspressen. I tillegg til å gi historiske opplysninger om islam, forteller boka om hva muhammedanere legger i begreper som hellig krig og martyr. Forfatterne går også inn på hvorfor hatet mot USA er så intenst, og leseren får en gjennomgang av hva Taliban-bevegelsen er.

Om biblioteket i Alexandria

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta vant arkitektkonkurransen om det prestisjetunge biblioteket i Alexandria. Nå er det like før det åpnes, og til den anledningen har Paal-Helge Haugen redigert boka med nettopp tittelen "Biblioteket i Alexandria". Det er en artikkelsamling som setter søkelyset på ytringsfrihetens kår, både i fortid og nåtid. En rekke norske fagfolk og kulturarbeidere bidrar. Boka er et supplement til Kulturdepartementets gave til biblioteket, en bibliografisk database om sensur.

Verdensrommet for begynnere

Astronomen Eirik Newth har markert seg som en dyktig popularisator av fagstoff for barn og ungdom. Nå står han bak en ny serie på fem bøker med verdensrommet som tema. Målgruppen er barn som så vidt har lært å lese, og som også liker å bli lest for. Den første boka er om plantene. Bøker om stjernene, sola, månen og romfart vil følge. Det er lagt ned stort arbeid i illustrasjonene.

Om jordas tilstand

Den norske utgaven av den årlige publikasjonen fra Worldwatch Institute, "Jordens tilstand 2002", blir lansert 11. februar. Årets bok ser blant annet på om det er mulig å skape en global økonomi som også er bærekraftig.

Powered by Labrador CMS