Troverdig om raus og ujålete politiker

«Gjennomslag» av Kristin Halvorsen og Lilla Sølhusvik er denne høstens mest ærlige biografi.

Gjennomslag
Av Kristin Halvorsen og Lilla Sølhusvik.
468 sider.
Cappelen Damm 2012.

Arenaen er Utdanningsforbundets landsmøte på Lillestrøm 2012. På talerstolen står landets kunnskapsminister. Det tar ikke lang tid før kontakten med de sentrale tillitsvalgte i landets største lærerorganisasjon er opprettet. Hun kan tillate seg å fleipe med de tre sentrale «hurpene» som sitter på podiet som Utdanningsforbundets ledertrio og hilse fra selveste «sjefshurpa».

Samme sted noen måneder tidligere, på SVs ekstraordinære landsmøte på Lillestrøm: «SV-dronninga takker for seg», skriver pressen, og det flommer over av intervjuer. Kristin Halvorsen har trukket seg etter valget forrige høst etter 15 år som partileder. Favoritten, Audun Lysbakken, er blitt ny leder, og for Kristin Halvorsen er tiden kommet for den vanskelige avskjedstalen.

I boka Gjennomslag, som kom tidlig i høst, kan vi lese om hennes tanker og følelser i den anledning: «Hun står der i svart drakt med rød topp og ser nesten ut som hun pleier. Men stemmen er alvorlig, og hun snakker saktere enn normalt. Hun starter med den vanskelige situasjonen. Slår fast at de siste ukene har vært alvorlige for partiet. Samtidig skryter hun av at Audun Lysbakken også stiller som leder.»

Om kvelden ble det fest og avskjedstaler. «Kristin takker for talene så usårlig som bare det. Og tenker at det er bra de ikke vet hva hun har vært gjennom. SV-dronningen mottar hyllesten iført hasteinnkjøpt makeup og i en landsmøtekjole en venninne har kjøpt. Men hun gjennomfører med stil. Og Charlo fikk rett. Hun klarte jo dette også.»

Via den dyktige og erfarne NRK-journalisten Lilla Sølhusvik løftes dette fyrverkeriet av en politiker fram i offentligheten. Boka er skrevet i historisk presens, ispedd korte, innrykkede avsnitt der vi får nærmere innsikt i hva Kristin Halvorsen selv tenker og mener om likt og ulikt.

De ca. 450 sidene rommer mange godbiter. Forfatterne bruker mye og nødvendig plass på en gjennomgang av SVs historie og partiets kultur, som krasjlandet da partiet kom i regjeringsposisjon. Som den lengst regjerende partileder i SV har ingen fått merke politisk staurbæring mer enn Kristin Halvorsen. Boka er krydret med kamp mot illojale SV-politikere som går ut i pressen med knallhard kritikk av ledelsen. Vi får en glimrende beskrivelse av den utdanningspolitiske konflikten mellom Øystein Djupedal, Halvorsens politiske sjelevenn, og SVs skolepolitiske talsmann, Rolf Reikvam. Kristin så tidlig at det ville skjære seg mellom disse to kamphanene: «De kunne ha drevet et kraftverk, bare de to gutta der. Det ville ha løst energikrisen i hele Midt-Norge.»

Som leser blir du med inn på det politiske bakrommet og får et godt innblikk i at politikk til tider minner om hestehandel. Kristin Halvorsen reflekterer over de tre partienes politiske historie. Arbeiderpartiet har tradisjonelt vært vant til å styre landet alene uten innblanding. Senterpartiet har vært i hele sju koalisjonsregjeringer, mens SV er nærmest euforisk over å få lov til å være med på å styre landet. «For SV var det som en bryllupsnatt, men for de to andre var det bare kunstig inseminasjon», skriver Halvorsen.

Politikken kan være nådeløs iblant. Kapittelet der Halvorsen må be sin gode venn gjennom 10 politiske år, Øystein Djupedal, om å gå av som statsråd, er intenst beskrevet. En sen høstkveld på Skøyen går Norges nest viktigste politiker gråtende ut i regnet. Regjeringsbilen har ikke kommet for å hente henne ennå. En vanlig drosjesjåfør forbarmer seg over finansministeren der maskaraen renner nedover ansiktet og det blonde håret ligger tett klistret i ansiktet. Et nytt kapittel er over i nasjonens politiske historie.

I bokas etterord takker Kristin sin litterære våpendrager, Lilla Sølhusvik, og fremhever henne som en skarp journalist som ikke har latt henne få slippe unna med bare å formidle de hyggelige historiene.

Kanskje kunne krigen i Afghanistan vært tonet litt ned. Det blir mye om en svært kontroversiell sak. Men det hindrer ikke at dette er en meget interessant og framfor alt aktuell bok for alle som er interessert i politikk generelt.

 

Powered by Labrador CMS