Tall forteller

Jo Røislien, kjent fra matematikkserien «Siffer» på NRK, har sammen med statistiker Kathrine Frey Frøsli skrevet en utradisjonell innføringsbok i statistisk analyse. Målgruppen er primært elever på ungdomstrinnet.

Tall forteller
Av Jo Røislien og Kathrine Frey Frøslie
Gyldendal Akademisk 2013
115 sider

Boka er bygd opp rundt konkrete oppgaver der målet er «å bruke tall til å finne ut om verden er slik du tror den er». Forfatterne fokuserer på metodikken, ikke på hvordan selve utregningen skjer.

Den inneholder 19 ulike øvelser som representerer ulike typer undersøkelser. Oppgavene tar utgangspunkt i svært enkle problemstillinger, for eksempel «Hvor lang er en sang?» eller «Lønner det seg å være høy for å løpe fort?» For å ha et grunnlag til å uttale seg om typisk lengde på sanger, må man samle inn data, og leseren får i oppgave å samle inn og registrere informasjon om fenomenene de undersøker. Det er utviklet en app til boka, og ved hjelp av denne registrerer man dataene man samler inn. Appen tar seg av utregningen av statistiske nøkkeltall, som leseren i sin tur skal tolke.

På bokas 20 siste sider finner man velformulerte og lettfattelige definisjoner på sentrale statistikkbegreper som variabler, medianer, standardavvik og så videre.

Forfatterne appellerer til leserens kritiske sans – man skal ikke alltid ta generelle utsagn om tingenes tilstand for god fisk. Sier for eksempel læreren at jenter generelt gjør mye mer hjemmelekser enn gutter, kan man med enkle grep undersøke om påstanden holder vann.

Matematikklærere som vil vekke elevenes interesse for tall og statistikk, vil også finne mange forslag til forskingsaktiviteter. 

Powered by Labrador CMS