Skjønnhetsformelen

«Hva er matematikk?» er en av de nyeste titlene i Universitetsforlagets Hva er-serie.

Hva er matematikk?
Av Lisa Lorentzen
Universitetsforlaget 2012
140 sider

Spørsmålet i tittelen er kort, men vi aner at svaret kunne blitt like langt og kjedelig som et liggende åtte-tall. Besvarelsen av spørsmålet har Universitetsforlaget overlatt til Lisa Lorentzen, professor ved Institutt for matematiske fag ved Norges tekniske-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Resultatet er blitt en kortfattet, oversiktlig og svært underholdende bok.

Boka er skrevet for kunnskapstørste lesere generelt, ikke primært for matematikkstudenter og -lærere. Også lesere som for lengst har lagt passeren og formelsamlingen på hylla, vil ha stor glede av kapitler om Pytagoras, primtall og matematiske modeller. Helt fri for formler og faguttrykk kan ikke ei bok av dette slaget bli, men Lorentzen oppfordrer dem som har problemer med å forstå enkelte eksempler, til å gjøre som matematikerne: «Les videre, og gå tilbake til saken litt senere».

Lorentzen har delt boka inn i seks kapitler, som gir en matematikers beskrivelse av emner som tall, struktur, sannhet og uendelighet. Det er i stor grad praktiske problemer som har styrt den matematiske utviklingen, men i bokas avslutningskapittel, «Matematikk er skjønnhet», tar hun med en annen dimensjon. Hun innleder med et sitat av den franske matematikeren Jules Henri Poincaré (1854-1912), som vinkler det slik: «En matematiker driver ikke med ren matematikk fordi den er nyttig, nei, han gjør det fordi han elsker det, og han elsker det fordi matematikken er vakker.» Selv skriver hun: «Pytagoras’ setning er noe av det nydeligste en matematiker vet» og fortsetter med å argumentere overbevisende for den estetiske nytelsen i Fermats siste sats og tallet pi.

Ett av Lorentzens utgangspunkt har vært å vise leserne hvordan og hvorfor hun selv har blitt så opptatt og fascinert av matematikkens vesen. Dette gjør hun med smittende entusiasme. Matematikklærere som ønsker å gjøre sin egen undervisning mer engasjerende for teoritrøtte elever, vil helt sikkert finne idéer og inspirasjon i denne boka.

Powered by Labrador CMS