Kjedelig med kjedefortelling

Alfabetreisen
Av Olav Furre
86 sider
Vormedal Forlag

Alfabetreisen handler om Alf og Beth, som reiser på kryss og tvers i Norges land i bobilen sin. Det som styrer reiseruta deres, er alfabetet. Via alfabetet tar de seg fram til ulike fylker, byer, fjorder og fjelltopper. Reisen starter i Arendal og ender opp i Ålesund. Boka er bygget opp som en kjedefortelling hvor hver setning begynner med siste ordet i setningen foran. Bak i boka er det 111 ulike oppgaver som elevene kan løse ved å lese, skrive, lete på internett, tegne og framføre.

Lærer Olav Furre på Bømlo i Hordaland har laget boka med ideer og tegninger ifra elever på mellomtrinnet. Å følge alfabetet er en god idé. Men å bygge boka opp som en kjedefortelling gjør at du får en litt stakkato rytme, og leseflyten uteblir. Samtidig blir setningsoppbygningen enkelte ganger veldig konstruert, og det blir mye hopping i tema, for eksempel fra å skrive om gruvedriften på Røros, som varte i 333 år, til å gå over på året som har 365 dager. Dette for at du skal starte med siste ord i setningen foran, som er år.

Likevel kan boka være et greit supplement til andre læreverk på mellomtrinnet. Den gir lesetrening og geografikunnskaper. Boka er utgitt på både bokmål og nynorsk.

 

Powered by Labrador CMS