Karisma

Forfatteren skriver fengende om to unge jenter som gjør suksess i musikkmiljøet. Omtaleren synes allikevel at resultatet er følelsesløst og overfladisk, preget av liten iver og innlevelse.

Omtalt av Marte Østmoe
 
Karisma
Av Arne Svingen
320 sider
Gyldendal Tiden
 
Hvordan reagerer du hvis datteren din skaffer seg en egen manager? Hvis hun dropper utdannelsen for å satse på musikk og reiser på turné bare 16 år gammel? "Karisma" er en ungdomsroman som tar for seg myter rundt popmiljøet, barnestjerner, slanking og glamour.
 
En stjerne er skapt av tjue prosent talent, førti prosent utseende og førti prosent karisma. Det har i alle fall 16-årige Charlotte lest. Charlotte og Pia vil også satse på musikken, men lover hverandre at det er talentet som skal føre dem framover og de typiske fellene innen musikkbransjen skal de holde seg langt unna.
 
Men hvorfor blir det likevel slik at Pia litt for ofte jekker opp en øl, hvorfor blir det slik at manageren tar glamorøse bilder av dem? Hvorfor utviker Charlotte seg fra å være en bevisst jente til å bli en egoistisk stjerne? Er det kanskje slik at alle mytene er sanne?
 
Charlotte og Pia beskrives som sunne jenter med fornuften i behold, men fra og med den dagen de søker etter hjelp for å komme videre, mister de mer og mer kontrollen over sine egne produkt. Den beryktede Frank er den første som begynner å tukle med låtene deres, siden er det en manager fra Oslo som trekker i trådene, og når jentene kommer seg til USA, er det ikke lenger de som styrer livet som stjerner, men populariteten som styrer dem. 
 
På kort tid har Pia og Charlotte beveget seg fra talentkonkurranser på samfunnshuset til de heteste internasjonale listene. Utviklingen går berusende fort og jentene trekkes hurtig med.
 
Med et ungdommelig og kjapt språk skildrer tidligere musikkjournalist Arne Svingen musikkmiljøets muligheter, men også feller. For foreldre og unge lesere kan ungdomsromanen "Karisma" leses som en advarsel mot kjendislivet, men forfatteren ønsker heller ikke å røve drømmene fra unge talenter. Kanskje tvert imot.
 
Kanskje kan "Karisma" være til stor nytte for dem som vil samme veien som Charlotte og Pia? Foran hvert kapittel i boka har forfatteren valgt å gi leseren et godt råd: Lytt til din indre stemme, Vær forberedt på motgang, Ta sjanser og Jakt på det udefinerbare.
 
Det er nettopp dette Charlotte og Pia forsøker. Pia synger og er den peneste av dem, og Charlotte komponerer låtene. Hennes kreativitet slår også igjennom i bokens språk og det er stort sett gjennom henne at forfatteren krydrer med nyskapninger som: vaffelpause, trippelbanning, pølsemakerlinje og frityrvakter.
 
Tonen mellom jentene er imidlertid både tidsriktig konsis og preget av ufullstendige setninger, og for ytterligere å streke under jentenes hastige liv, bruker Svingen kniven også på selve handlingsforløpet. Uten varsel kan sted og tid brått skifte og markere en moderne effektivisering som står i stil med bokens tema. I denne bransjen har du ingen tid å miste!
 
Svingen er opptatt av harmoni mellom form og innhold, men fristes til å stoppe opp litt for lenge ved hver episode, han utbroderer handlingen, gir leseren liten eller ingen sjanse til å bruke egen fantasi, og setter slik boken på kiosklitteraturens hylle. Heller ikke det unge tospannet ser Svingen ut til å få riktig grepet på.
 
De to jentenes ulike egenskaper presenteres altfor ofte gjennom en objektiv penn og ikke gjennom personenes egne handlinger og tanker. Vennskapet mellom Charlotte og Pia kan være problematisk, men den virkelige indre spenningen mellom de to venninnene kommer aldri riktig fram.
 
Arne Svingen har skrevet en viktig bok for et viktig publikum. Som fagmann gir han leseren et innblikk i en ukjent og lokkende verden, men tør likevel ikke å foreta de virkelige følelsesmessige dypdykkene.
 
Forfatteren beholder jentenes synsvinkel, men viser også fram skeptiske foreldre, pengesyke managere og ivrige fans. Arne Svingen glemmer ingen, men i likhet med sine hovedfigurer Charlotte og Pia, går han i en stor felle. Uten iver og innlevelse blir resultatet lett følelsesløst og overfladisk.
 

Powered by Labrador CMS