Egenledelse

Forfatterne peker særlig på rollelekens betydning, samtidig som de understreker den teoretiske og nevrobiologiske sammenhengen, hele tiden med henvisning til praktiske tiltak.

To psykologer og to spesialpedagoger har skrevet denne boka for alle som arbeider med barn i førskolealder. Boka gir en innføring i forskjellige sider ved begrepet egenledelse, og den presenterer egenledelsesfunksjoner sett fra et pedagogisk, psykologisk og barnenevrologisk ståsted. Forfatterne vil styrke disse funksjonene hos barn ved hjelp av tiltak og bevisst tilrettelegging. Det gjelder barn generelt og det gjelder barn med spesifikke vansker med for eksempel atferd, språk, konsentrasjon eller oppmerksomhet.

Forfatterne ønsker å gjøre betydningen av egenledelsesfunksjonene bedre kjent, og de vil vise hvordan barnehageansatte og andre kan arbeide systematisk for å stimulere og fremme null- til seksåringenes utvikling. Forfatterne ser på forståelsen av egenledelsesfunksjonene som et perspektiv for praksis og ikke en egen teori om barns utvikling.

De påpeker at inngangsporten til barns verden er leken. Ved et bevisst forhold til leken kan eksempelvis barnehagepersonalet optimalisere egenledelsesfunksjonene. Forfatterne peker særlig på rollelekens betydning, samtidig som de understreker den teoretiske og nevrobiologiske sammenhengen, hele tiden med henvisning til praktiske tiltak. 

Boka springer ut av forfatternes arbeid ved Program Intensivert Habilitering (PIH) ved Barnesenteret ved Sørlandet sykehus HF, og ved Prosjekt Egenledelse som en del av PIH. Prosjektet begynte som et spesialpedagogisk fokus ved en kompetanseavdeling for barn med funksjonsnedsettelser i en barnehage i Kristiansand.

Psykolog Kristian Sørensen, psykologspesialist Bjørn Lerdal og spesialpedagog Mette Modahl er tilknyttet Habiliteringsseksjonen for barn og unge ved Sørlandet sykehus HF, spesialpedagog Marianne Godtfredsen er fagutvikler og assisterende leder ved Pedagogisk støtteenhet for barnehager i Kristiansand kommune. Boka er lett overkommelig for alle med den nødvendige interessen for feltet.

 

 Kristian Sørensen, Marianne Godtfredsen, Mette Modahl og Bjørn Lerdal

Egenledelse i lek og læring

Høyskoleforlaget 2011

ISBN 978-82-7634-907-8

128 sider

 

Powered by Labrador CMS