Der naturen er barnas lekeplass

Ut og lek
Av Elisabeth M. Nilsen og
Dag Stenset
94 sider
Kom forlag

I Solsida barnehage på Hadeland er barna ute hele dagen, og "lekeapparatene" deres er de aktivitetsmulighetene som fins ute i nærområdet. I boka "Ut og lek" får vi gjennom flotte fotografier se barn ute i naturen enten i fri lek eller i mer organiserte aktiviteter – og her gjøres det ikke forskjell på gutter og jenter. Ja, jentene er ofte tøffere enn guttene i mange sammenhenger.

De som driver barnehagen, mener at den store oppmerksomheten omkring målbar kunnskap og styrte aktiviteter virker forstyrrende på barn. I Solsida er det ikke snakk om fri barneoppdragelse, noe man kan fristes til å tro. Det settes store krav til barna hva gjelder sosial oppførsel, om det å ta hensyn til hverandre og til naturen. Psykologene mener at de gode opplevelsene barna har i et slikt miljø, er med på å forebygge problemer som ellers ville ha dukket opp senere i noen av barnas liv. Høgskolen i Hedmark har over tid utviklet en pedagogikk for naturbarnehager.

I boka finner vi også en faglig artikkel av Elisabeth M. Nilsen og Dag Stenset – de som driver barnehagen. Et forord er av Eli Rygg og et etterord av Pål Hermansen, sistnevnte har tatt bildene i boka.

 

Powered by Labrador CMS