Annonse

Det var den svenske 16-åringen Greta Thunberg som sparket i gang elevopprøret som har spredd seg verden rundt. Her leder hun en marsj med tusenvis av franske elever i Paris 22. februar. Foto: François Mori, Ap/NTB scanpix.

I dag! 20.000 ungdommer streiker over hele landet

Over hele landet skal skoleelever streike for klimaet fredag. Arrangørene venter opp mot 20.000 streikende barn og ungdommer totalt. Følg med på utdanningsnytt.no - vi er tett på streiken i hele dag!

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Inspirert av svenske Greta Thunbergs (16) skolestreik for klimaet går norske elever ut i politisk streik en rekke steder landet rundt fredag.

Ifølge arrangørene er det ventet minst 10.000 elever til demonstrasjonen i Oslo og opp mot 20.000 elever nasjonalt. Det er varslet streik over 70 steder, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.

Fakta

Dette er stedene som rammes av klimastreik fredag 22.mars:

Alta

Arendal

Bergen

Bodø

Drammen

Egersund

Elverum

Farsund

Fredrikstad

Førde

Gjøvik

Gol

Grimstad

Hamar

Harstad

Haugesund

Hemsedal

Horten

Klepp

Kristiansand

Kristiansund

Larvik

Lillestrøm

Longyearbyen

Mandal

Mo i Rana

Nesodden

Nittedal

Oslo

Re

Ringebu Fåvang

Rælingen

Salangen

Sandane

Sandefjord

Sauda

Senja

Skien

Sogndal

Sortland

Stavanger

Sunndal

Svolvær

Tromsø

Trondheim

Trysil

Tvedestrand

Tønsberg

Vadsø

Vennesla

Vinstra

Volda

Ålesund

Åndalsnes

Ås

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner.

Klimastreiken: – Dette må forbli et barneopprør uten skolens delaktighet

Krever oljestans

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

16-åringen har sagt at hennes motiv var å rette oppmerksomheten mot den manglende klimadebatten i Sverige. For engasjementet har hun også blitt nominert til Nobels fredspris.

Hovedbudskapet fra arrangørene av den norske streiken er et krav at det ikke gis flere tillatelser til å lete etter olje og gass:

– Hvis vi skal ta klimakrisen på alvor kan det ikke gis flere tillatelser til olje- og gassleting. Norge må omstilles fra oljejobber til klimajobbene vi skal leve av i framtida, sier Eiterjord.

 

Politiet på plass

I Oslo holdes streiken utfor Stortinget, og det er ventet at minst 10.000 elever deltar. Ruter, som styrer kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, oppfordrer alle reisende om å beregne ekstra god tid når tusenvis av elever er ventet inn til sentrum.

Rundt 20.000 elever er ventet å streike for klimaet over hele landet fredag. Her fra en elevstreik i Bergen sist fredag, der skoleelever og studenter demonstrerer på Torgallmenningen i Bergen.
FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix

Politiet skal sikre Eidsvolls plass utenfor Stortinget, og over 80 vakter med refleksvekst skal passe på at demonstrasjonen foregår i trygge former.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen møter elevene klokka 10 for å få overlevert de streikende elevenes krav.

Teknisk museum har varslet at de vil samle inn materiale som foto, paroler og gjenstander fra skolestreikene.

– Barn og unges skolestreiker kan bli et viktig internasjonalt vendepunkt for hvordan samfunnet ser på nødvendigheten av å handle, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum.

Sammenlignet med nazipropaganda

I forkant av streiken rykket fire statsråder fra regjeringen ut og inviterte elevene til «ungdommenes klimatoppmøte» i flere byer utover våren for å gi dem «en alternativ kanal» til politikerne fremfor å streike.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) uttalte til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd.

Flere Fremskrittsparti-politikere har gått hardt ut mot streiken. Stortingspolitiker Jon Helgheim har advart mot det han omtaler som «klimahysteri» i en Facebook-oppdatering gjengitt av   ABC Nyheter. Frps bystyremedlem i Skien Karianne Hansen har høstet en god del kritikk, men også støtte, for et innlegg, der hun i ironisk stil påpeker at klimastreiken er starten på en «fullstendig livsstils makeover», der barna må si nei til å bli kjørt til venner og trening, må dusje mindre og droppe sydenturer.

Lengst i sin kritikk gikk Ole Jacob Johansen i Asker Frp, som sammenlignet ungdommenes klimaengasjement med nazipropaganda i et innlegg på Facebook, som senere ble slettet. Saken ble først omtalt av   Budstikka.

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!