Annonse

Henrik Asheim og Oslo Høyres forslag om en fraværsgrense i ungdomsskolen ble stemt ned på Høyres landsmøte lørdag. Arkivfoto: Marianne Ruud

Sa nei til både fraværsgrense og skolelunsj

Høyres landsmøte ville verken ha fraværsgrense i ungdomsskolen eller skolelunsj.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

– Vi vet veldig godt at det er en sammenheng mellom det å være tilstede på skolen og det å lære på skolen, sa stortingsrepresentant Henrik Asheim da han innledet til debatt om fraværsgrense i ungdomsskolen under Høyres landsmøte lørdag.

Oslo Høyre sto bak forslaget som ble duellert på scenen.

- Vi trenger noen tydelige mekanismer som slår inn når fraværet blir for høyt og som slår inn før det rekker å bli det, sa Asheim.

22.000 barn er bort i en måned

I 2018 hentet Utdanning inn fraværstall i grunnskolen fra 32 av de største kommunene i Norge. Målet var å få en oversikt over hvor mange elever i barne- og ungdomsskolen som tilbringer skoledagene hjemme, ettersom verken Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Statistisk sentralbyrå, Fylkesmennene eller kommunene har slik sentrale statistikk.

Tallene viste at 7031 elever, eller 4,5 prosent av elevene, i Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum og Stavanger var borte i én måned eller mer i skoleåret 2016/17. Det vil si at omtrent én elev i hver klasse har bekymringsfullt høyt fravær.

Asheim har argumentert for at en fraværsgrense i ungdomsskolen kunne gjøre det enklere å fange opp enkeltelever som sliter med høyt fravær.

– Det viktigste er at alarmklokken går og at noen setter seg ned og stiller spørsmålet: Hvorfor har du vært så mye borte nå, uttalte Asheim til NTB i februar.

 

Konkrete tiltak

Men landsmøtet gikk heller for forslaget til Høyres ordførerkandidat på Gjøvik, Anne Bjærtnes: «Skoleeiere må sette inn konkrete tiltak for elever med høyt fravær i grunnopplæringen».

– Når unger velger å være hjemme fra skolen i månedsvis som følge av mobbing eller utestenging er det ikke en fraværsgrense som får dem tilbake på skolen, sa Bjærtnes i duellen.

– Hvis fraværet handler om dårlig mestring av fag og det sosiale, kan vi ikke skyve ansvaret for at vi har en skole som ikke fungerer, over på barn helt ned i tolvårsalderen og plassere en fraværsgrense for dem.

  • Les også: Rektor mener klimastreik betyr fravær: - Min jobb å forvalte regelverket 

Spyttet ut lunsjen

Et annet forslag, som hadde støtte fra komiteen, var å innføre en enkel skolelunsj på alle skoletrinn, fra barneskolen og ut videregående. Dette ble stemt ned av landsmøtet. 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!