Annonse

Skjermdump fra lararnastidning.se som er nettsiden til et av fagbladene til Lärarförbundet.

Lärarförbundet mister 26 av 28 journalister

I går ble det kjent at svenske Lärarförbundet skal overføre all sin journalistiske virksomhet i sine sju fagblader til et byrå som driver med innholdsmarkedsføring. Dermed velger 26 av 28 journalister å slutte.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

– Jeg tror de fleste er veldig triste og sinte fordi det ble som det ble. Dette er veldig unødvendig. Det behøvde ikke blitt slik, uttaler klubbleder Niklas Arevik til Journalisten.se.

På spørsmål om hva som skjer nå svarer Arevik: Ved en tilfeldighet hadde vi besluttet å ha vårt årsmøte med journalistklubben i dag. Nå blir dette vårt siste årsmøte noensinne og det er veldig trist. Vi jobber ut neste uke. Deretter blir vi avskjediget fra 1. april, men unntak av oppsigelsestiden.

I januar i fjor gikk sjefen for de svenske skolebladene av i protest etter at Lärarförbundet kunngjorde at "all kommunikasjon skal samordnes og at nyheter, reportasjer og meningsbæring skal dra i samme retning - styrt av ledelsen i forbundet". Det reagerte journalistene i Utdanningsforbundet og daværende redaktør på.

Lärarförbundet gir i dag ut sju fagblader. Tidligere denne måneden ble det kjent at det journalistiske arbeidet og produksjonen skulle overføres til innholdsmarkedsføringsbyrået Make Your Mark.

Det var i går, tirsdag, at svenske Journalisten kunne avsløre at kun to av 28 fast ansatte journalister sier ja til jobb i Make Your Mark. Da beslutningen ble kunngjort, fikk alle de 28 journalistene, som i dag er fast ansatt i forbundet, tilbud om å flytte over til innholdsmarkedsføringsbyrået.

Men forhandlingene om virksomhetsoverdragelse endte i uenighet. Bakgrunnen for det er at journalistklubben ikke ble gitt noen garanti for at de nye eierne vil fortsette virksomheten med de samme journalistene som er ansatt i dag, skriver Lärarnas Tidning.

Virksomhetsoverdragelsen finner sted tidlig i april.

Avgjørelsen fra ledelsen i Lärarförbundet i fjor ble kritisert av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen:

– Journalistikken skal være fri og gjøres uavhengig av politiske kommunikasjonshensyn. Mediene skal ha rom for mange ulike stemmer og vinklinger, og de skal ikke drive kommunikasjonsarbeid for egen utgiver, sa hun til Utdanning den gang.

 

Nominert til journalistpriser i fem klasser

Journalistene i de syv magasinene er av svenske Fagpressen nominert til journalistpriser i fem klasser. Ifølge klubbleder Niklas Arevik ønsker forbundet ikke å betale for medarbeiderens billetter til den svenske «Fagpressedagen» den 11. april, der utdelingen av journalistprisene foregår.

Lärarförbundet vil ikke svare på noen av spørsmålene fra Journalisten.se, til tross for gjentatte forsøk siden tirsdag ettermiddag. Innholdsmarkedsføringsbyrået mener at det fortsatt er "fullt fokus på å produsere fagtidsskriftene i henhold til den eksisterende forlagsplanen".

– Jeg vil ikke kommentere det valg de ansatte har gjort av respekt for deres beslutning. Nå er vi fullt fokusert på å sikre at medlemmer av forbundet fortsetter å motta gode fagtidsskrifter, og jeg har tillit til at det nye produksjonsfirmaet sikrer publikasjoner med høy journalistisk kvalitet, skriver sekretariatssjef Sixten Frixon i Lärarförbundet i en e-post til Journalisten.se.

 

Regner med besparelser

Bakgrunnen for beslutningen om virksomhetsoverdragelsen skal være den kompetansen Make Your Marks har på digitalisering, samt at eierne - Aller media - regnes som et selskap som kan tilby en strømlinjeformet produksjon og distribusjon, skriver Lärarnas Tidning. Lärarförbundet forventer kostnadsbesparelser.

– Virksomhetsoverdragelsen vil gi medlemmene kvalitetsjournalistikk, basert på Lärarförbundets redaksjonelle program. Sjefredaktøren skal fortsatt være ansvarlig utgiver og suveren til å ta alle beslutninger som gjelder utgivelsene, uttaler Ida Strutt, Lärarförbundets leder for kommunikasjon.

 

Ingen planer i Utdanningsforbundet

– Hva mener du om det søsterorganisasjonen til Utdanningsforbundet nå gjør med sine syv fagtidsskrifter i Sverige?

– Jeg ønsker ikke å karakterisere Lärarforbundets valg. Jeg har fått med meg at de har hatt en diskusjon og gjort sine prioriteringer, men kjenner ikke til hva som ligger bak, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal til Utdanning.

– Er dette noe du mener Utdanningsforbundet også bør vurdere å gjennomføre?

– Dagens sentralstyre har ingen planer om å gjøre noe lignende. Vi ser på det som en styrke at vi har en sterk og uavhengig fagpresse på utdanningsfeltet. Utdanningsforbundet valgte for noen år siden å trappe opp tilbudet til medlemmene ved å gi tilbud om et ekstra fagtidsskrift. Etter det har vi også valgt å satse på utdanningsforskning.no for bidra til at medlemmer skal være orientert om relevant utdanningsforskning, sier Handal.

 

Artikkelen er oppdatert 21.3.2019 kl 17.17 med kommentar fra Steffen Handal. Red.

 

Siste nyheter fra lararnastidning.se og folkeskolen.dk:

_____________________

 

Hei!

Kommentering av artikler er ikke tillatt mellom midnatt og 06:00.
Velkommen tilbake!

 

_________________________