Det kan bli streik i ungdomsskoler og videregående skoler over hele Norge. Bildet er tatt da KS-oppgjøret 2019 startet. Steffen Handal i Utdanningsforbundet leder forhandlingene for Unio kommune, på andre siden av bordet sitter KS-sjef Tor Arne Gangsø. Foto: Jørgen Jelstad

Kan bli streik i videregående- og ungdomsskoler over hele landet

Det er først og fremst lærere på ungdomstrinnet og i videregående skoler over hele landet som tas ut i streik om Unio og KS ikke blir enige i lønnsoppgjøret. Meklingsfrist er natt til fredag den 24. mai.

Det er over 7000 medlemmer fordelt på 21 steder - fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør - som tas ut i streik. Blant disse er Bærum, Bergen, Drammen, Tromsø, Bodø, Trondheim, Steinkjer, Fredrikstad, Porsgrunn, Kongsberg og Ålesund.

– Vi skal jobbe hardt for å finne en løsning i meklingen, men blir det nødvendig, er Unios medlemmer klare til kamp. Det er svært beklagelig at elever over hele landet blir rammet, men det blir dessverre konsekvensen hvis KS fortsetter å nedprioritere lærerne, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio Kommune i en pressmelding. 

 

Ville løfte de med høy utdanning

Årets oppgjør er et mellomoppgjør og hovedkravet har vært at yrkene i kommunesektoren med høyere utdanning innenfor helse, skole og barnehage må gis en tydelig prioritering. Før oppgjøret startet uttalte Steffen Handal til Utdanningsnytt at forventningene var høye

– Kommunene og fylkeskommunane har dokumentert at det er utfordrende å rekruttere. Det må tiltak til i dette lønnsoppgjøret for å unngå lærerkrise og sykepleierkrise. Vi krever en solid reallønnsvekst for de kommunetilsatte med høy utdanning, sa Handal.

To uker senere brøt likevel forhandlingene mellom Unio og KS brøt sammen, og havnet hos riksmegleren. 

 

– Splitt og hersk 

Grunnen til bruddet er at lærerne ble tilbudt en lavere lønnsvekst enn andre arbeidstakere. Mens de andre lønnstakerne i kommunesektoren fikk en ramme på 3,25 prosent, fikk lærerne 3,03 prosent.

KS har lagt opp et løp med splitt og hersk mellom Utdanningsgruppene. Det hadde vært mulig å finne en akseptabel løsning for alle, sa Handal til Utdanningsnytt da bruddet var et faktum. 

– At KS tilbyr lærerne med 5-årig utdanning eller mer et lønnsoppgjør under det andre får, er ikke til å forstå i en tid med store rekrutteringsutfordringer i skolen, uttaler forhandlingslederen i pressemeldingen fra Unio.

 

Bruk av ukvalifiserte 

I dette skoleåret ble det planlagt  nærmere 1,8 millioner skoletimer uten kvalifiserte lærere. I tillegg kommer alle vikartimene som stort sett også besettes av folk uten lærerutdanning.

 KS handler stikk i strid med de signaler regjeringen og politikerne på Stortinget har gitt om at det må satses på lærerne for at vi skal få en god skole for elevene våre nå og i framtiden. Ingen tiltrekkes av en arbeidsgiver som år etter år nedprioriterer denne yrkesgruppen, sier Handal i pressmeldingen.

Powered by Labrador CMS