Sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen blir høyst sannsynlig Danmarks nye statsminister etter valget 5. juni. Foto: Reuter/NTB Scanpix

Regjeringsskifte i Danmark er populært blant lærere

Et flertall av danske lærere er sannsynligvis glade for at de røde vant valget i Danmark.

Publisert

 Det meste tyder på at Socialdemokratiets Mette Frederiksen (41) blir Danmarks nye statsminister etter gårsdagens valg til Folketinget i Danmark. Hun er den yngste noensinne.

Socialdemokratiet fikk 25,9 prosent oppslutning, og partiet fikk sammen med Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre 91 av de 175 plassene i den danske nasjonalforsamlingen.

 

Røde lærere

Da Index Danmark/Gallup gjennomførte sin årlige meningsmåling blant danskene for ett år siden, viste resultatet at åtte av ti av bladet Folkeskolens lesere planla å stemme på et rødt parti.

En av grunnene til at de røde partiene er populære blant danske lærere er disse partienes løfter om mer penger til folkeskolen, samt at de lover gjennomgang av danske læreres omstridte arbeidstidsavtale.

Samtidig tar bladet Folkeskolen forbehold om at noen kan ha skiftet mening. For i meningsmålingen var en av fem lærere usikre på hva de skulle stemme.

Men ser man på målinger blant lærerne over tid, tyder resultatene på at Danmark uansett ville blitt rødt dersom lærernes stemmer alene var avgjørende.

 

 

Ny undervisningsminister

Danmarks undervisningsminister, Merete Riisager fra partiet Liberal Alliance, går nå av. Ifølge Folkeskolen hadde hun bestemt seg for å trekke seg allerede før valget.

Da valgnederlaget var et faktum, sa Riisager at partiledelsen må ta på seg skyld for det dårlige valgresultatet. Hun ba også sin egen partileder Anders Samuelsen om å trekke seg fra ledervervet, skriver Folkeskolen. Få timer etter tok Samuelsen konsekvensen og meddelte at han trekker seg.

I sitt siste nummer spekulerer Folkeskolen rundt hvem som kan ta over som utdanningsminister i Danmark.

En av dem er Thomas Gyldal Petersen fra Socialdemokratiet. Han har siden 2018 vært formann i barne- og undervisningsutvalget til Kommunenes Landsforening. Petersen har markert seg i den danske skoledebatten.

En annen kandidat er statsviter Ane Halsboe-Jørgensen, også hun fra Socialdemokratiet. Hun er utdannet statsviter og har blant annet vært lærervikar og konsulent i LO før hun ble valgt inn i Folketinget.

 

Opptatt av videreutdanning

I 2017 var valgvinner Mette Frederiksen i Oslo, der hun møtte sine sosialdemokratiske partilederkolleger, partileder Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet og Stefan Löfven fra Socialdemokraterna. De tre ble intervjuet av Marte Gerhardsen, nå nytilsatt utdanningsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo. På det tidspunktet var hun daglig leder i tenketanken Agenda.

Tema for debatten var arbeidsledighet, sosial dumping og utenforskap. De tre lederne tok blant annet til orde for å styrke den nordiske modellen.

Fredriksen var også opptatt av videreutdanning: – Vi må erkjenne at vi har behov for private arbeidsplasser. Derfor må vi føre en riktig arbeidslivspolitikk for å være med i konkurransen. Da må vi ha de beste medarbeiderne. Den nye solidaritetskampen er å sørge for at alle får mulighet til å ta videreutdanning, sa hun.

Powered by Labrador CMS