Nestleder i Utdanningsforbundet Terje Skyvulstad har lang erfaring i å forhandle, men det er første gang han skal være med på oppgjøret i Staten. Foto: Stig Weston

Lønn det viktigste i statsoppgjøret

– Vi går til forhandlingsbordet og krever et prosentvis generelt tillegg til våre medlemmer, sier Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet.

Publisert

Forhandlingene i Staten starter i dag og nestledere i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad forhandler på vegen av forbundets om lag 2200 medlemmer i det statlige tariffoppgjøret.

Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) forhandler på vegne av alle statlige virksomheter. KMD har ansvaret for den sentrale arbeidsgiverfunksjonen i staten.

 

Lønnssystemer

Tidligere har de prøvd å få på plass et nytt lønnssystem, senest i fjor var dette med under forhandlingene.

– Det har vært forsøkt flere ganger tidligere å få på plass et nytt lønnssystem, det kommer nok til å bli et tema ved senere forhandlinger, men ikke i år. I år handler det først og fremst om lønn.

– Hva håper dere å oppnå?

– Frontfagene har fått 3,2 prosent, historisk har de statlige oppgjørene ligget rundt frontfagene. Men det behøver ikke være en standard, sier Skyvulstad.

– Hva med pensjon?

– Det vil nok også bli et tema, jeg ser at de andre forbundene har brakt det på banen. Vi får se når forhandlingen er over hva resultatet blir der, sier Skyvulstad.

Tirsdag klokka 10 overleverer de fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne sine krav.

– Vi krever en betydelig reallønnsvekst, sier leder i YS Stat Pål Naur Arnesen til NTB. Han forhandler på vegne av 25.000 statlig ansatte i ti YS-forbund.

Staten har tradisjon for å holde seg innenfor rammen for frontfaget, som i år endte på 3,2 prosent. Men dette er bare veiledende og ikke et tak, understreker Arnesen.

 

Slag om pensjon

Den store nøtten i årets oppgjør blir likevel trolig ikke kroner og øre, men pensjon. 1. januar 2020 skal nemlig den nye pensjonsordningen etter planen tre i kraft.

Pensjonsspørsmålet skulle egentlig ha blitt avklart i fjor, men ble utsatt. Derfor ligger pensjon på bordet selv om årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør som vanligvis kun handler om lønn. Den saken kan bli vanskelig, tror Arnesen.

– Det er nå slaget må stå. Dette blir viktig for kommende generasjoner, sier han.

 

Mellomoppgjør

Unio har 33 180 medlemmer i statlig tariffområde per 1.1.2019. De største gruppene er politiet og forskerne.

Utdanningsforbundet har ca 2200 medlemmer i det statlige tariffområdet. Om lag halvparten er ansatt i universitets- og høgskolesektoren. Andre medlemmer er ansatt i ulike statlige virksomheter som Statped, fylkesmannsembetene, Bufetat, arbeids- og velferdsetaten (nav), departementer og direktorater, Forsvarets høgskole, konfliktråd, samt undervisningspersonalet ved de samiske skolene.

Utdanningsforbundet forhandler hovedtariffavtale, hovedavtale og en rekke særavtaler gjennom hovedorganisasjon Unio, som er part i avtalene. Utdanningsforbundet har egne partsrettigheter i lokale forhandlinger.

Powered by Labrador CMS