Annonse

AUF med forslag om profittforbud for barnehager

AUF er bekymret for at kommersielle krefter utnytter barnehagesektoren og har Fagforbundet med seg på flere forslag for å stanse utviklingen.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

– Vi har en barnehagesektor som løper løpsk. Store kommersielle selskaper driver en stor del av barnehagene, og det er dårlige lønns- og arbeidsvilkår, sier AUF-leder Ina Libak til   Klassekampen.

Fagforbundets leder Mette Nord stemmer i og sier man nå ser konsekvensene av barnehageforliket i 2003, der private aktører var nødvendig for å få full barnehagedekning.

– Nå er private barnehager solgt videre til store konserner som har sett muligheten til å tjene store penger. Barnehager har blitt et investeringsobjekt, sier Nord.

Fagforbundet og AUF har med seg en håndfull radikale forslag til tiltak de vil ha gjennom på Arbeiderpartiets landsmøte, inkludert forbud mot profitt i barnehagesektoren, strengere kvalitetskrav til barnehagedrift, nei til ytterligere privatisering og kommunalisering av eksisterende private barnehager.

– Hovedpoenget er at skattepengene våre ikke skal gå til kommersielle selskaper, men til ungene, sier Libak.

Går vedtakene gjennom, vil kommunalisering kunne starte etter valget i Ap-kommuner.

Ifølge tall avisa har hentet inn var det 5.980 barnehager i Norge i 2016, hvorav 3.191 var private, 2.774 var kommunale og 15 var fylkeskommunale eller statlige.

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!