Annonse
I deler av Danmark er det vanlig med fester på videregående skole der tredjeklassinger inviterer førsteklassinger, som må fungere som kelnere og gjøre det de eldre forlanger. Vertene kan stille visse krav til gjestene, som å ta bort alt kjønnshår før festen. Ill.foto: Arjun Kartha, Free images
I deler av Danmark er det vanlig med fester på videregående skole der tredjeklassinger inviterer førsteklassinger, som må fungere som kelnere og gjøre det de eldre forlanger. Vertene kan stille visse krav til gjestene, som å ta bort alt kjønnshår før festen. Ill.foto: Arjun Kartha, Free images

Danmark: Førsteklassinger må være kelnere for tredjeklassinger i svært seksualiserte fester

«Puttemiddager» med sterkt sjikanerende seksuelt innhold er vanlig blant de eldste elevene ved videregående skoler på Nord-Sjælland i Danmark. Førsteklassinger får gjennomgå.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Den danske avisa Berlingske Tidende har i den siste tida skrevet om grenseoverskridende seksuell aktivitet ved elevarrangementer som kalles «puttemiddager».

Rektorene pålegges nå å reagere.

 

Middagene arrangeres privat

En gruppe tredjeklassinger arrangerer middagen og inviterer førsteklassinger med. Men førsteklassingene som får være med, må være pene og populære, og de velges gjerne ut etter kåringer ifølge reportasjene. Dessuten kan vertene stille visse krav til gjestene, som å ta bort alt kjønnshår før festen.

Under festen skal førsteklassingene være kelnere og ellers gjøre det de eldre forlanger. Oppdragene har svært ofte seksuell karakter, som å slikke krem av brystet til en gutt med bar overkropp, og andre slags sexleker eller seksuelle ritualer.

Anja Leighton dro gråtende hjem etter å ha blitt invitert til puttemiddag.

 Det er bunnsexistisk. Det er mobbing, sier hun til Berlingske Tidende.

«Vertskapet» på puttemiddagene er enten bare gutter eller bare jenter, som inviterer yngre elever av motsatt kjønn. Men historiene om krenking er alt overveiende knytta til middager arrangert av gutter.

 

 Rektorene både kan og bør gripe inn

Rektorer sier i reportasjer at det ikke er mye de kan gjøre for å hindre dette, og appellerer samtidig til foreldra. Men nå har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, et organ under det danske departementet med ansvar for utdanning, sendt brev til rektorene, der det heter at de både kan og bør gripe inn.

I brevet blir rektorene minnet om at ordensreglene for de videregående skolene er endra. Skolene kan nå sanksjonere elevenes adferd i fritida, hvis adferden har direkte innflytelse på undervisningsmiljøet. Og det gjør puttemiddagene, både på grunn av utvelgelsen og på grunn av innholdet. Derfor bør skolene ta sanksjonsmulighetene i bruk.

Det betyr å ikke tillate fester, gi karantene fra undervisning eller bortvise elever, heter det i brevet.

 

 

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!