Annonse

Statsminister Erna Solberg (H) under trontaledebatten i Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Solberg: Nordmenn må få flere barn

Regjeringen vil se på tiltak som kan inspirere nordmenn til å få flere barn, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

 

– Vi skal se på hvilke muligheter vi har til å stimulere flere til å få flere barn, sa Solberg da hun holdt sitt innlegg på dag to i Stortingets trontaledebatt torsdag.

Der pekte hun på at demografiske endringer i befolkningen, med andre ord flere eldre, vil kreve mer av budsjettveksten framover.

 

Lissepasning til KrF

– Redusert fruktbarhet i befolkningen forsterker dette problemet, sa Solberg.

Uttalelsen var muligens en lissepasning til KrF, som har familiepolitikk og barnereform på topp av sin politiske agenda. KrF skal om en knapp måned bestemme seg for om de skal samarbeide med høyre- eller venstresiden på Stortinget.

– Jeg er glad for at statsministeren tar opp dette problemet, sa Hareide i sin replikk til Solberg.

Høyre-nestor Kåre Willoch tok også opp problemet med nedgangen i fødselstallene da han nylig markerte sin 90-årsdag.


– Stolt

– Dere må etablere en situasjon som er slik at folk ikke blir fattigere når de får barn. Det er det som er problemet i dag. Vær snille og gjør noe med dette, sa Willoch.

Solberg peker på at det er mange årsaker til at tallet på fødsler går ned, blant annet eldre førstegangsfødende. Det kan henge sammen med at folk finner den de vil ha barn med, senere i livet, tror hun.

– Men regjeringen er ikke opptatt av å finne ektefelle til folk. Det må de klare selv, sa statsministeren og høstet latter i salen.

I talen listet hun også opp regjeringens seks prioriterte områder, deriblant arbeidsliv, klima og inkludering, og viste til framgang på flere områder, som mindre lønnsforskjell mellom kvinner og menn, kutt i klimautslipp og flere unge som fullfører utdanning.

– Dette er jeg stolt av. Dette er en villet utvikling, sa Solberg. (NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!