Annonse

Mange studenter funnet døde i kirkeruiner i Indonesia

Minst 34 bibelstudenter er funnet døde i ruinene av en kirke etter jordskjelvet og tsunamien i Indonesia. Mange er fortsatt savnet fra bibelskolen.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Et grufullt syn møtte tirsdag letemannskaper i ruinene av en kirke som ble rammet av jordskred i fjelldistriktet Sigi Boromaru sentralt på øya Sulawesi.

– Totalt 34 døde er funnet, opplyser indonesiske Røde Kors' talskvinne Aulia Arriani.

I alt 86 mennesker var meldt savnet fra bibelskolen, og det er ikke kommet meldinger om at noen er funnet i live. Studentenes alder er ikke kjent.

Arriani forteller at letemannskapene måtte ta en krevende fottur for å komme fram til kirkeruinene.

– Det mest utfordrende er å ta seg fram i gjørma til fots i opptil halvannen time for å bære likene til en ambulanse, sier hun.

 

Stigende dødstall

Redningsarbeidere har siden fredag jobbet på spreng for å finne overlevende etter jordskjelvet og tsunamien på Sulawesi. Tirsdag, samme dag som bibelstudentene ble funnet døde, la myndighetene fram oppdaterte og bekreftede tall som viser at 1.234 mennesker er døde. 799 overlevende er alvorlig skadd.

Men oversikten inkluderer verken Sigi eller Balaroa, begge hardt rammede områder ved byen Palu. Der er ofrene ennå ikke telt.

Siden katastrofen inntraff fredag, har stadig flere ofre blitt funnet døde. I Poboya, på høydedragene rundt Palu, har frivillige begynt å fylle opp en massegrav med omkomne etter katastrofen. Graven har plass til 1.300 ofre.

Myndighetene og hjelpeorganisasjoner frykter at dødstallet fra jordskjelvkatastrofen på Sulawesi vil kunne øke til flere tusen. Skjelvet og tsunamien rammet fredag, men flere områder er isolert, og ødelagt infrastruktur bidrar til at mange har måttet vente på hjelp.

I bydelen Petobo i Palu forteller Edi Setiawan at han og hans naboer har reddet barn og voksne, blant dem en gravid kvinne. Men hans egen søster og far overlevde ikke.

– Min søster ble funnet død mens hun klemte sin far, sier han.

– Min mor klarte å overleve etter å ha kjempet mot jordmasser og ble reddet, sier han videre.


Desperasjon og matmangel

Mange overlevende er tørste og sultne, for tilgangen på mat og rent vann er begrenset. Lokale sykehus er overveldet av pasienter.

Desperasjonen var tirsdag synlig overalt blant overlevende som til nå har mottatt lite hjelp. I Palu, en by med 380.000 innbyggere, har folk satt opp plakater langs veiene med tekstene «Vi trenger mat» og «Vi trenger hjelp». Barn tigger penger i gatene og langs bilkøer der folk venter på å få fylt opp drivstoff.

Noen overlevende i byen klatret gjennom sammenraste bygninger i jakt på å finne hva som helst, bare det kan brukes til noe. Andre steder sto folk samlet rundt flere seriekoblede grenuttak ved de få bygningene der det fortsatt var strøm. Andre sto i kø for å skaffe seg vann, kontanter eller bensin som ble fraktet inn under beskyttelse av væpnet politi.

– Regjeringen og presidenten har vært her. Men det vi virkelig trenger er mat og vann, sier 48 år gamle Burhanuddin Aid Masse.

 

Akutt behov

FNs nødhjelpskontor anslo mandag at 191.000 mennesker har akutt behov for hjelp etter naturkatastrofen, blant dem 46.000 barn og 14.000 eldre.

Den indonesiske hæren leder redningsinnsatsen, og internasjonale organisasjoner har også team på bakken.

Redningsarbeidet har blitt hemmet av mangel på utstyr, begrensede transportmuligheter, omfanget av naturkatastrofen, og av regjeringens motvillighet til å godta hjelp fra utlandet.

Indonesia ble rammet av to mindre jordskjelv tirsdag, ved øya Sumba hele 1.600 kilometer fra katastroferammede Sulawesi. Det er ikke meldt om omkomne eller skadde derfra. (©NTB)

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!