Annonse

Foreldre til rom-barn anmeldt for å holde barna borte fra skolen

De siste fem årene er foreldrene til 27 barn anmeldt fordi barna ikke møter på skolen. Flertallet av sakene gjelder norske rom-barn.

Annonse

Mange rom-barn i Norge har i årevis vokst opp uten å lære å lese og skrive. Noen av dem har vært så mye borte fra skolen at foreldrene er politianmeldt, skriver   Aftenposten.

Av de 27 barna hvis foreldre er anmeldt, er over halvparten, 16 elever, ifølge politiet norske rom-barn.

Ifølge Aftenposten har totalt 1.409 barn i grunnskolealder ikke møtt til skolestart etter sommerferien de siste sju årene.

Hvis verken skolen eller Utdanningsetaten klarer å få kontakt med barnas foreldre, blir de i Oslo politianmeldt.

Alle anmeldelsene siden 2013 er henlagt eller avgjort med påtaleunnlatelse, med unntak av ett tilfelle der foreldrene fikk en bot på 2.000 kroner.

En del barn ble holdt tilbake fra skolen i forbindelse med en mye omtalt konflikt mellom norske rom-familier i 2013. I noen andre tilfeller ble barna holdt borte fra skolen av «kulturelle» grunner.

– Det norske samfunnet har sviktet en gruppe barn som både er født og oppvokst i Norge, sier Belinda de León i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Hun mener at samfunnet ville reagert mye sterkere om det var etnisk norske barn som ikke lærte å lese og skrive.

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!