– Visste du hvor uforsvarlig forholdene er, sa barnehagestyrer Palma Kleppe da hun var blant dem som overleverte over 350 #uforsvarlig-historier til kunnskapsminister Jan Tore Sanner utenfor Stortinget. Foto: Jørgen Jelstad.

«Visste du hvor uforsvarlig forholdene er, Sanner?»

Kunnskapsministeren fikk 26.000 underskrifter fra foreldre og over 350 #uforsvarlig-historier fra barnehageansatte. Men ingen av politikerne vil love de 14 milliardene en styrket bemanningsnorm vil koste.

Publisert

Onsdag troppet de opp foran Stortinget, representanter for Barnehageopprør 2018 og Foreldreopprøret. I løpet av få uker har de to Facebook-gruppene fått rundt 40.000 medlemmer som kjemper for en bemanningsnorm som skal gjelde hele åpningstiden i barnehagene.

Ny bemanningsnorm i barnehagene

* Trer i kraft 1. august 2018.

* De nye bemanningskravene er: Maksimalt tre barn under tre år per voksen, og maksimalt seks barn over tre år per voksen.

* I tillegg skjerpes pedagognormen. Nye krav er minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Kilde: NTB.

De har samlet inn over 350 historier om en hverdag med for lav bemanning under emneknaggen #uforsvarlig, og opprørerne har fått stor medieoppmerksomhet.

– Du er vår sjef. Visste du hvor uforsvarlig forholdene er, sier barnehagestyrer Palma Kleppe til kunnskapsminister Jan Tore Sanner under overleveringen.

 

– Håper han tar ansvar

Passende nok kommer en barnehagegruppe på tur ruslende forbi Stortinget syngende på «Norge i rødt, hvitt og blått». Foreldreopprører Mari Sletten må tørke en tåre.

– Vi setter stor pris på at kunnskapsministeren kommer, og nå håper vi han tar ansvar, sier Sletten til Utdanning.

Hun mener den virkeligheten som kommer fram under #uforsvarlig-kampanjen viser at forslaget til bemanningsnorm i barnehagene er for dårlig.

– Derfor har vi kommet med noen forslag til forslaget. Så håper vi Sanner tar det på alvor og ikke bare har møtt opp her som en symbolsk handling, sier Sletten.

 

– Historiene gjør inntrykk

Kunnskapsministeren sier de mange sterke historiene gjør inntrykk.

– De viser at det er behov for flere ansatte i barnehagene, sier Sanner.

Han mener imidlertid at regjeringens foreslåtte norm er et godt første skritt på veien.

–  Det blir flere ansatte, og det blir også flere med pedagogisk utdannelse med den nye pedagognormen, sier Sanner.

 

– Ikke realistisk med 14 milliarder

Regjeringen har beregnet at en bemanningsnorm som gjelder hele åpningstiden vil koste rundt 14 milliarder kroner. Det nåværende forslaget skal behandles i Stortinget 31. mai. Kristelig Folkeparti avgjør om regjeringen får flertall.

Hans Fredrik Grøvan, utdanningspolitisk talsperson i KrF, kommer med få løfter på Løvebakken.

– Vi må ha en bemanningsnorm som ikke bare er en papirnorm, men å få på plass 14 milliarder nå er ikke realistisk, sier han i et intervju med NRK.

Han understreker at handlingsrommet for budsjettjusteringer er 5-6 milliarder kroner.

– Men vi vil jobbe videre med dette. Så er det også slik at barnehageeierne har et ansvar for å ha forsvarlig bemanning så lenge det er barn i barnehagen, sier Grøvan.

 

Vil ha gradvis opptrapping

SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Lill Fagerås, sier hun håper KrF gjør jobben sin. Hun sier denne saken burde vært en feiring, men at regjeringen har gjort gull om til gråstein.

– 26.000 foreldre kan ikke ta feil. Nå må Jan Tore Sanner hoste opp penger, sier Fagerås.

– Har SV svaret på hvor disse 14 milliardene skal tas fra?

– Nei. Men blant annet vil vi ikke gi mer skattelettelser til de rikeste. Vi har også lagt inn rundt 500 millioner kroner til styrket bemanning i barnehagene i vårt alternative budsjett, sier Fagerås.

– Det er langt unna 14 milliarder?

– SV er beredt til å legge penger på bordet for å få på plass en styrket bemanningsnorm allerede fra 1.august, og trappe opp videre framover. I dette tilfellet har ikke regjeringen lagt noe ekstra penger på bordet. Det gjør at både foreldre og barnehagene er fortvilet, sier Fagerås.

 

Powered by Labrador CMS