– Etter det jeg har sett, har Utdanningsforbundet den laveste valgdeltakelsen blant de store forbundene, og da må vi som tillitsvalgte gå i oss selv, sier Jorunn Folkvord. Arkivfoto: Tom-Egil Jensen.

Skuffet over lav valgdeltakelse i avstemning om pensjon

Jorunn Folkvord i «Forsvar offentlig pensjon» er allikevel fornøyd med en nei-andel på over en tredjedel.

Publisert

Et flertall av medlemmene hos både LO, YS og Unio i offentlig sektor sa onsdag ja til den fremforhandlede avtalen om ny offentlig tjenestepensjon. I uravstemningen om avtalen i Utdanningsforbundet var det rundt to tredjedeler som stemte ja.

Ny pensjonsordning for offentlig sektor omfatter 800 000 ansatte i stat, kommuner, fylkeskommuner, helseforetak, ideelle virksomheter m.m.

 

Dette er de viktigste endringene i den nye ordningen:

* Alle år i jobb fram til 75 år skal gi pensjonsopptjening.

* Det innføres en AFP-ordning (avtalefestet pensjon) etter mønster av privat AFP, der AFP kan tas ut fleksibelt fra 62 til 75 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet.

* Det gis et «slitertillegg» på 0,15 G årlig til 1963-kullet, som er det første årskullet som mister dagens AFP-ordning, for dem som går av i alderen 62 til 67 år. Tillegget trappes gradvis ned fram til 1970-kullet, som er det siste som får tilbud om et «slitertillegg».

* Det innføres en betinget tjenestepensjon for ansatte som ikke kvalifiserer til AFP. Den kan tas ut fleksibelt fra 62 til 70 år.

* Det innføres flere overgangsordninger for dem som har opptjening i dagens ordning.

* Nye ordninger for ansatte med særaldersgrenser, som politiansatte og sykepleiere skal forhandles om i en egen prosess til høsten. Det samme gjelder ny pensjonsordning for uføre i offentlig sektor.

Kilde: NTB og Unio.

Jorunn Folkvord sitter i styret i Utdanningsforbundet Oslo og har vært sentral i sammenslutningen «Forsvar offentlig pensjon», som har vært kritiske til den framforhandlede avtalen. Hun er ikke overrasket over resultatet i uravstemningen.

– Pensjon er noe mange synes er vanskelig å sette seg inn i, og i tillegg har ledelsen i de forskjellige forbundene anbefalt at man bør stemme ja. På bakgrunn av det er en nei-andel på over en tredjedel, et veldig godt resultat, sier Folkvord til Utdanning.

– Må gå i oss selv

Hun er skuffet over den lave valgdeltakelsen på rundt 20 prosent.

– Etter det jeg har sett, har Utdanningsforbundet den laveste valgdeltakelsen blant de store forbundene, og da må vi som tillitsvalgte gå i oss selv. Dette er tross alt et stort og viktig spørsmål, og det er viktig for oss som fagforening å vite hvorfor folk ikke deltok, sier Folkvord.

Vil arbeide videre

Hun er uansett glad for å ha sett mer engasjement i debatten om pensjon de siste ukene.

– Det kommer vi til å trenge framover. Mange ting knyttet til pensjon er uløste eller trenger forbedringer, sier Folkvord.

– Hvordan vil dere jobbe videre nå etter tapet i uravstemningen?

– Arbeidet for å sikre tidligpensjonsordninger blir veldig viktig. Vi må også mobilisere for å sikre uførepensjon, for der kommer det nye runder. En stor andel av befolkningen avslutter arbeidslivet som helt eller delvis uføre, og de må sikres økonomisk trygghet i alderdommen, sier Folkvord.

 

Powered by Labrador CMS