Barnehageansatte over det ganske land har fortalt om en barnehagehverdag som ikke alle har kjent til. Barnet som bare måtte tisse seg ut fordi ingen hadde tid til å hjelpe med knappen på buksen, er bare en av mange. Illustrasjon: Tone Lileng

Gutt på to år må tisse, men ingen har tid til å hjelpe

Står du alene med seks barn på småbarnsavdelingen i barnehagen, er prioriteringene vanskelige. Det å hjelpe et barn som har sluttet med bleier sånn at han kan slippe å tisse seg ut, er det ikke tid til.

Publisert

 

Regjeringen har lagt fram lovproposisjonen om bemanningsnorm for barnehagene:

  • Regjeringen foreslår at det skal være minst én voksen per tre barn under tre år og minimum én voksen per seks barn over tre år. 
  • Kravene innføres uten at det tilføres økte statlige overføringer.
  • Bemanningsnormen skal gjelde på barnehagenivå, og det er alle som jobber direkte med barna i barnehagen som teller med ved beregning av bemanningen. Det stilles ikke krav om spesifikk voksentetthet gjennom hele åpningstiden.
  • Det kan unntaksvis gis dispensasjon fra kravet om grunnbemanning, når særlige hensyn tilsier det. Kommunen behandler søknader og Fylkesmannen er klageinstans.

Flere hundre #uforsvarlig-historier har blitt publisert den siste tiden for å vise hvordan det er å jobbe i barnehager med ansvaret for mange barn på en gang.


Ansatte ytrer seg

Opprøret blant barnehageansatte har også fått foreldre til å engasjere seg, begge gruppene er aktive i mange kanaler. I hele landet har foreldre og ansatte engasjert seg i henholdsvis Foreldreopprøret 2018 og Barnehageopprør 2018. Begge har Facebook-grupper. Hovedkravet er en bemanningsnorm som skal gjelder hele barnehagens åpningstid.

I Smedhusåsen barnehage i Rygge i Østfold er Royne Berget styrer. Han er en av dem som flittig har skrevet innlegg og deltatt i debatten rundt bemanningsnormen. De ansatte i barnehagen opplever at her er det greit å si ifra om hvordan de har det.

– Ja, vi får lov å ytre oss og skrive innlegg i avisen om vi vil det, forteller Kristin Brogård Olsen.

Hun er en av de fem pedagogiske ledererne som har satt seg ned for å fortelle om hvordan det er å jobbe i Smedhusåsen barnehage.

 

Brannslokking

Smedhusåsen barnehage hadde invitert politikere fra alle partier til å komme og overvære en barnehagedag. Mona Fagerholt fra SV var den eneste som dukket opp for å høre hva blant annet de fem pedagogiske lederne hadde å fortelle. Om dager da de ikke klarer å oppfylle alle kravene de står overfor og om barn som ikke får den oppfølgingen de har krav på. Barn som var i krise og trengte hjelp, mens de ansatte ikke hadde kapasitet til å følge opp nok. Tiden de hadde til den enkelte, var tilmålt.

– Enkelte dager kan jeg gå hjem og tenke: «Så jeg den forsiktige gutten i dag, snakket jeg med den flinke jenta?» Barnegruppene blir større, og selv om vi er bemannet sånn at vi dekker den nye bemanningsnormen, er vi her også for få. Enkelte dager har jeg elendig samvittighet, sier Olsen.

– Jeg vil ikke tie lenger. Ja jeg har barn som skulle hatt mer oppfølging, sånn som språktrening i mindre grupper. Etter rammeloven skal barn ha rett på det, men jeg kan ikke love at vi skal få det til. Det eneste jeg kan si til foreldre som har barn som trenger mer oppfølging, er at jeg skal prøve å få det til, forteller Elin Buvik.

Etter at barnehagen begynte å opplyse foreldrene om hvor lav bemanningen var deler av dagen, falt også resultatene på foreldreundersøkelsen.

– Vi hadde tidligere en skår på 4,4 av fem. Etter at vi sa ifra, falt vi ned til tre, forteller styreren.

 

Streik

Fra foreldreopprøret hadde Christina Grefsrud Halvorsen tatt turen til Rygge for å treffe politikerne og fortelle at de støttet barnehageopprøret.

– Jeg er veldig skuffet over at politikerne ikke tar seg tid til å komme når vi inviterer. Det er få timer, om noen, at det er full bemanning i løpet av en barnehagedag, sier Halvorsen, som håper at politikerne i det minste har lest noen av de om lag 360 historiene som barnehageansatte har kommet med om uforsvarlig bemanning.

 – Det har ikke vært kultur for å si ifra. Nå har få stemmer blitt til en folkerøst. De eldste og de yngste av våre borgere går ikke til valgurnene. Nå sier vi foreldre på våre barns vegne at nok er nok. Vi har ikke tenkt å sitte stille. Den 1. juni tar vi barna våre ut av barnehagen og streiker, hvis vi ikke får oppfylt våre krav, sier Halvorsen.

Torsdag 31. mai er foreløpig dato for Stortingets behandling av lovproposisjonen om bemanningsnorm i barnehagene.

 

 

 

Powered by Labrador CMS