Dan Olweus mottok Christieprisen 2018 onsdag 26. april. Arkivfoto: Utdanning

Dan Olweus fikk Christieprisen 2018 for sitt bidrag til forskningen mot mobbing

Mobbenestor og professor emeritus Dan Olweus får Christieprisen 2018. 87-åringen har vunnet en rekke internasjonale priser for arbeidet sitt med antimobbeprogrammet «Olweusprogrammet».

Publisert

Christieprisen deles ut hvert år av Universitetet i Bergen i forbindelse med den årlige Christiekonferansen.

Olweus mottok prisen onsdag 26. april. UiB skriver at prisen skal gå til en person, bedrift, institusjon eller organisasjon som bidrar til «økt innsikt, forståelse og nyskaping innenfor kultur-, nærings- og samfunnsliv».

 

10.000 elever utsatt for mobbing

Olweus’ nye analyser viser at minst 10.000 elever i norsk grunnskole er utsatt for mobbing.

– Å få bukt med disse enorme problemene vil kreve langt mer systematiske og kraftfulle innsatser mot mobbing enn det vi har sett i senere år, sier Olweus ifølge UiB.no.

Ifølge juryen vinner han fordi «det er åpenbart at Olweus har vært en nyskapende brobygger mellom forskning og forskningsbasert praktisk intervensjonsarbeid, og at forskningen hans har hatt meget stor internasjonal gjennomslagskraft».

Prisen består av 250.000 kroner, et kunstverk og et diplom.

 

Kunne mistet støtte

I 2011 skrev Utdanningsnytt.no at Utdanningsdirektoratet foreslo at pengene til antimobbeprogrammer skulle kuttes ut, fordi det var usikkert om de hadde god nok effekt. 

Dan Olweus sa da til Utdanningsnytt at han var uenig med forslaget. Han viste til internasjonal forskning som viste at programmet hans førte til en nedgang i mobbing på skoler som brukte programmet.

Året etter fikk Olweus’ antimobbeprogram støtte i tre år, sammen med to andre programmer.

Christiekonferansen og -prisen er for øvrig oppkalt etter Wilhelm Frimann Koren Christie (1778–1849), tidligere stortingspresident og en av pådriverne for at Bergen Museum ble grunnlagt i 1825.

 

Powered by Labrador CMS