Byråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud for Osloskolen Einar Osnes og utdanningsdirektør Astrid Søgnen under dagens høring om ytringskultur i Osloskolen. Søgnen gikk i dag detaljert inn i Malkenes-saken uten at lektoren selv var til stede. Foto: Marianne Ruud

Astrid Søgnen siterte detaljer fra Malkenes-saken under høringen i dag

Både politikere og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet reagerte da Astrid Søgnen, utdanningsdirektør i Oslo, siterte elevers utsagn om Simon Malkenes uten at lektoren selv var tilstede.

Publisert

Det kanskje mest oppsiktsvekkende som skjedde på dagens høring om i ytringskultur i Oslo-skolen, var at skolesjef Astrid Søgnen røpet flere detaljer fra saken som skoleledelsen ved Ulsrud videregående skole i Oslo opprettet mot lektor Simon Malkenes.

 

 

Søgnen hevdet at hun hadde avklart på forhånd at det var greit å røpe disse detaljene. Hun sa også at hun ikke kom med nye opplysninger i saken. Men opplysningene har tidligere ikke vært offentlig kjent.

Og verken Simon Malkenes eller tillitsvalgte i Utdanningsforbundet var informert på forhånd.

Simon Malkenes har fått en tilrettevisning på bakgrunn av sine ytringer i NRK. Utdanningsforbundet er nå i gang med å undersøke saksbehandlingen etter ønske fra Malkenes.

Så langt har verken rektor David Dunlop ved Ulsrud videregående skole eller utdanningsdirektør Astrid Søgnen villet uttale seg om saken. De har henvist til taushetsplikten.

Men i dag gikk Søgnen ut med detaljer som ikke tidligere har vært kjent. Det skjedde under den åpne høringen i bystyresalen som bystyremedlem Eivor Evenrud i Rødt hadde tatt initiativ til.

 

Ble ikke informert

Utdanning har spurt Simon Malkenes om han var klar over at detaljer fra saken ville bli sitert under høringen. Til det svarer han:

– Jeg er ikke blitt informert om at Astrid Søgnen kom til å sitere i detalj fra saken som er blitt reist mot meg, sier Simon Malkenes til Utdanning.

Heller ikke tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Oslo, Odd Erling Olsen, var informert.

Til Utdanning sier han: – Jeg ble svært overrasket.

– Som tillitsvalgt var jeg ikke informert om at Søgnen skulle gå ut med detaljer i saken under dagens høring, sier Olsen.

Han var selv til stede på høringen.

 

Søgnen siterte elever

I dagens høring hevdet Søgnen at rektor David Dunlop hadde fått følgende beskrivelse fra elevene:

«Læreren henger oss ut. Alle vet hvilken klasse det er snakk om. Og mange vet hvem vi er. Han sier at det er systemet, som tråkker på oss liksom, men det er han som gjør det. Vi er identifisert av mange. De ler av oss. Læreren sier at man knapt skulle tro det er unger som lever slik i dag. Unger som spiser reklamedrops til frokost, hva er det for en beskrivelse av oss?», siterte Søgnen.

Og hun fortsatte:

«Det stigmatiserer oss at vi blir beskrevet på denne måten. I samme slengen som det sies at elever kaster stoler, bor i blokk med elleve søsken, er fattige og uten ressurser», siterte hun videre.

Dette er opplysninger som ingen medier tidligere har hatt tilgang til.

 

Politikere reager

En av dem som reagerte på Søgnens gjennomgang av detaljer i Ulsrud-saken er Abdullah Alsabeegh (Ap), nestleder i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

– Jeg reagerer på at Utdanningsdirektøren går inn i detaljer i saken uten at Simon Malkenes selv var til stede i bystyresalen og kunne gi sin versjon, sier Alsabeegh til Utdanning etter høringen.

Også Eivor Evenrud fra Rødt, medlem i Kultur- og utdanningskomiteen, og initiativtaker til høringen, reagerte på at Søgnen gikk inn i detaljer i Malkenes-saken når lektoren som omtales ikke er til stede.

 

Powered by Labrador CMS