– Forbudet sender uheldige signaler om at utdanning ikke er for alle, mener Hedda Eia Vestad, leder i Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet. Foto: Jonas Ohlgren Østvik/PS

Pedagogstudentene vil ikke ha nikab-forbud i høyere utdanning

– Et oppkonstruert problem, mener Hedda Eia Vestad, leder i Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Publisert

– Studenter med heldekkende ansiktsplagg forekommer nesten ikke i høyere utdanning, sier Hedda Eia Vestad til Utdanning.

I dag vedtok Stortinget, etter forslag fra Regjeringen, et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler, høyere utdanning og opplæring av nyankomne innvandrere etter introduksjonsloven. Forbudet vil gjelde fra august.

 
– Ikke behov for nasjonalt forbud

Leder av Pedagogstudentene Hedda Eia Vestad er negativ til forbudet. For studentgruppen hun representerer er hun enig i at man ikke bør dekke til ansiktet sitt, da det hindrer kommunikasjon og relasjonsbygging, men hun mener likevel at et nasjonalt forbud er unødvendig.

– For lærerstudenter kan man ikke dekke til ansiktet for eksempel når man er i praksis, fordi det er til hinder for kommunikasjonssituasjonen man er i som lærer. Men slik er det allerede i dag, og vi har derfor ikke noe behov for et generelt nasjonalt forbud, sier Vestad.

 

Fare for utestengelse

Hun mener det er et viktig prinsipp at alle skal ha en overordnet rett til utdanning. Samtidig peker hun på at de som underviser og driver med relasjonsarbeider, heller ikke i dag har lov til å dekke ansiktet.

– Forbudet sender uheldige signaler om at utdanning ikke er for alle. Det er svært uheldig, siden lik rett til utdanning er en hjørnestein i den norske samfunnsmodellen. Et slikt forbud vil stenge ute personer som vi heller burde sørge for å legge til rette for at de får studere, sier lederen av Pedagogstudentene.

 

Powered by Labrador CMS