Annonse

Hver tredje lærer som underviser i matematikk, mangler fortsatt tilstrekkelig fordypning i faget, ifølge Utdanningsdirektoratet. Ill. foto: Lena Opseth

Rekordmange lærere kan få videreutdanning

Fra i dag og fram til 1. mars kan lærere søke om videreutdanning.

Annonse

Kunnskapsdepartementet regner med at i år vil rekordmange lærere få tilbud om videreutdanning etter at satsingen øker med 200 millioner kroner, til over 1,6 milliarder.

– Lærere med solid faglig kompetanse er avgjørende for å få en skole hvor elevene lærer mer. Vi har mange dyktige lærere, men mange mangler fordypning i faget de underviser i. Nå håper jeg de søker, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

 I fjor søkte nesten 10 000 lærere, og 6000 fikk tilbud. Lærere kan ta videreutdanning i alle skolens fag. I år utvides tilbudet til også å inkludere videreutdanning i programmering, profesjonsfaglig digital kompetanse og begynneropplæring.

 

Nye kompetansekrav

Fra 1. august 2025 må alle lærere som skal undervise i matematikk, engelsk, norsk, norsk tegnspråk og samisk på barneskolen ha minimum 30 studiepoeng i disse fagene. Lærere på ungdomsskolen må ha minimum 60 studiepoeng for å undervise i de samme fagene.

Svært mange lærere trenger videreutdanning innen 2025. I dag mangler hver tredje matematikklærer i barneskolen tilstrekkelig fordypning. Det samme gjelder halvparten av lærerne som underviser i engelsk – og én av fem norsklærere. Det utgjør 10.000 mattelærere, 9900 engelsklærere og 7800 norsklærere, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!