Annonse

Hver åttende solgte leke er ulovlig

Hver åttende leke som selges i Norge, mangler riktig godkjennelse, ifølge undersøkelser gjort av Miljødirektoratet.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

 

Direktoratet har avdekket at 13 prosent av lekene som selges i norske butikker, enten mangler eller har et falskt såkalt CE-merke, skriver Dagsavisen. Det merket er produsentens garanti for at de følger europeiske regler.

– Vi fraråder forbrukere å kjøpe leketøy uten CE-merking. Uten slik merking er leketøy ulovlige, sier Mathieu Veulemans, som leder produkttilsynsseksjonen i Miljødirektoratet.

I tillegg til CE-merket skal produsentens navn være synlig på leken eller emballasjen.

Andelen leker som ikke er riktig merket, er omtrent like stor i Norge som i Sverige og betydelig lavere enn i enkelte andre land. Men det er fortsatt høyere enn Veulemans setter pris på.

– Tallet bør være lavere og virksomhetene enda bedre til å fange opp ulovlige produkter, mener han.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å klage og be om pengene tilbake dersom de blir solgt leker som ikke er godkjent.

– Produkter som ikke er CE-merket eller som har falsk CE-merking, har mangel etter kjøpsloven, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

(©NTB)

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!