Annonse

Grunnskolelærere i Stockholms-området tjener i gjennomsnitt flere tusen kroner mer i måneden enn kollegene i resten av landet. Ill. foto: Jørgen Jelstad

Tøff konkurranse om svenske lærere

Konkurransen om svenske lærere blir hardere og hardere, og kommunene tilbyr stadig høyere lønn for å få tak i lærerne. Dette gjelder spesielt i Stockholmsområdet.

Annonse

Gjennomsnittslønnen for en lærer i grunnskolen i Stockholm er 38.300 svenske kroner per måned, melder Sveriges Television (SVT).

I andre deler av landet er gjennomsnittslønnen vesentlig lavere, og den varierer fra 32.100 kroner per måned på Gotland til 34.600 kroner per måned i Skåne. Dette er tall SVT har fått fra Lärarförbundet, basert på statistikk fra 2017.

De økende lærerlønningene i Stockholms-området fører også til at universitetslærere søker seg over til jobber i grunnskolen. To lærere som akkurat har skiftet jobb, sier til SVT at lønnsforskjellen er så stor som 20 prosent, i grunnskolens favør.

Dette bekymrer ledelsen ved Stockholms universitet, og prefekt Bengt-Olov Molander sier til SVT at dette ikke bare gjelder Stockholms-området. – Jeg vet at en lærer kan få 10.000 kroner mer per måned i skolen, og det betyr selvsagt mye for den enkelte. Dette kan fort bli et nasjonalt problem, sier Molander.

Tidligere beregninger fra Statistisk sentralbyrå i Sverige har vist at landet kan komme til å mangle opp mot 80.000 lærere de kommende 20 årene.

_____________________

 

Hei!

Kommentering av artikler er ikke tillatt mellom midnatt og 06:00.
Velkommen tilbake!

 

_________________________