Ulsrud videregående skole. Foto: Marianne Ruud

Medieoppslag påvirker søkertallene ved Ulsrud vgs

– Jeg sa allerede i april at mediefokuset som skolen har opplevd de to siste årene vil komme til å påvirke innsøkingen, og det har det helt opplagt gjort, sier rektor ved Ulsrud videregående skole.

Publisert

NB! Saken er oppdatert med ny tittel etter at redaksjonene ble gjort oppmerksom på at Malkenes-saken først ble satt på dagorden etter at søknadsfristen til de videregående skolene hadde utløpt. Red.

 

Av 3131 søkere til studiespesialisering i fjor, var det bare åtte som søkte seg til Ulsrud. Sånn er det også i år, kun åtte primærsøkere vil ta studiespesialisering ved Ulsrud videregående skole. Skolen har plass til 140 elever på studiespesialiserende.

– Det er vanskelig å si noe om oppfyllingsgrad av klassene før vi ser hvem som kommer den 20. august, sier rektor David Dunlop til Utdanning. 

I en debatt 5. mars i Dagsnytt 18 beskrev lektor Simon Malkenes en urolig skoletime på Ulsrud videregående skole. I ettertid ble det massive presseoppslag. Året før var det mange oppslag om vold og salg av narkotika ved skolen.

 

– Medieoppslagene forteller så klart lite eller ingenting om kvaliteten på undervisningen, resultatene våre eller trivsel blant elevene. Resultatene fra skoleåret 2017–18 var over all forventning og elevene melder om høy grad av trivsel. Hva kan være mer attraktivt enn det? sier Dunlop.

 

– Å markedsføre skolen for å bli mer populær er ikke det samme som å forsøke å nå ut med budskapet om hvor godt vi jobber med elevene våre og hvordan vi er med på å løfte elevene på alle nivåer. Å få til det med medienes fokus på helt andre ting er veldig vanskelig. Jeg tror vi skal bruke kreftene på å jobbe best mulig for elevene våre, sier Dunlop.

 

For å komme inn på studiespesialisering ved Ulsrud må eleven ha et snitt på 32,3 poeng. Det er kun én videregående skole i Oslo som har lavere inntaksgrense, det er Hersleb videregående skole med 31,9 poeng. For to år siden hadde elever som søkte seg til Ulsrud 34,5 poeng. I den andre enden av skalaen finner vi Elvebakken videregående skole, der er snittet er 54,4 poeng.

 

Seksjonssjef i Utdanningsetaten i Oslo er Roy Vengen Tollefsen.

– Vi ønsker selvsagt at skolene med få søkere skal bli mer attraktive for ungdommen slik at søkerantallet øker på disse skolene. Det er betydelige innsatser rettet mot disse skolene, blant annet byrådets satsing på utviklingsløyper for utvalgte videregående skoler tilpasset den enkelte skoles utfordringer.

 

– Ser Utdanningsetaten noen ulemper ved at det er over 20 poeng som skiller den vanskeligste og letteste skolen å komme inn på?

– Forskjellen er som nevnt tidligere et resultat av hvordan elevene i Oslo søker, og søkermønsteret er polarisert. Arbeidet med å gjøre skolene med færrest søkere mer attraktive for ungdommen, jamfør utviklingsløypene, vil fortsette. Med det inntakssystemet Oslo bystyre har vedtatt, er dette den mulige veien å gå, sier Tollefsen.

 

 

Powered by Labrador CMS