Hovedbygningen ved NTNU i Trondheim. Foto: NTNU

Nybø vil skille stat og høyere utdanning

Kunnskapsminister Iselin Nybø har varslet at hun vil se på organisasjonsformen mellom staten og institusjonene innen høyere utdanning.

Publisert

Utdanning spør statsråden om dette kan lede til innføring av skolepenger.

– Koblingen mellom en foretaksmodell og skolepenger er ikke noe regjeringen gjør. For eller mot skolepenger har ingenting med dette å gjøre. Det er en diskusjon som kan komme uansett organisasjonsform, men jeg vil understreke at dette ikke er aktuelt for meg. Jeg var selv med på å hindre innføring av skolepenger for internasjonale studenter i forrige stortingsperiode, og gratis utdanning har alltid vært viktig for Venstre, sier Nybø.


Omorganisere

Hennes utgangspunkt for dette er et ønske om se om dagens organisasjonsform mellom staten og UH-institusjonene er den beste for alle, og at den sikrer universiteter og høyskolers uavhengighet og autonomi.

– Det er langt færre og større institusjoner nå enn det var bare for noen år siden, og vi ønsker å se om det også gjør at vi bør gjøre endringer i organisasjonsform.

– Autonomi er viktig for universiteter og høyskoler, og det å være direkte underlagt en statsråd kan innebære noen begrensninger. Derfor vil vi ta initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer, for eksempel foretaksmodellen, for å sikre mer uavhengige institusjoner.

 

Ikke privatisering

Nybø synes det er litt rart at så mange har så mange sterke meninger om noe som de ikke engang har startet med å se nærmere på.

– Vi går inn i denne mulighetsstudien med åpent sinn – vi har ikke bestemt oss for om foretaksmodellen er veien å gå. Derfor er det helt umulig å si noe om hvordan en slik modell eventuelt blir – det blir jo en del av arbeidet.

– Foretaksmodellen ble innført i helsesektoren av andre grunner, og vi skal uansett ikke kopiere deres løsninger. Men den viser at en slik modell i seg selv ikke betyr privatisering eller mindre offentlig finansiering. Det er heller ikke slik at dette er en åpning for privatisering av dagens universiteter eller høyskoler. Det er ikke aktuell politikk, sier Nybø.

 

Powered by Labrador CMS