Statssekretær Atle Simonsen (Frp) har lest Utdanning sin sak om Ina som ble voldtatt av en medelev på skolen. - Vi har allerede varslet Stortinget at vi skal gjøre det mulig å tvangsflytte elever også i videregående skole, sier han til Utdanning. Foto: Frp/redaksjonen

Vil gjøre det mulig å tvangsflytte elever på videregående

Kunnskapsdepartementet har varslet Stortinget at de vil gjøre det mulig å tvangsflytte elever også på videregående i alvorlige saker, slik som ved overgrep og mobbing.

Publisert

Statssekretær Atle Simonsen (Frp) har lest Utdannings sak om Ina som ble voldtatt av en medelev på skolen. Hun følte seg ikke ivaretatt av skolen og valgte å slutte på skolen. Overgriperen fikk fortsette på skolen.

 – Denne historien er rystende lesning. Saken viser hvor utrolig viktig det er at vi klarer å bygge gode lag rundt elevene slik at de har noen voksne de har tillit til og kan snakke med hvis de finner seg selv i en håpløs situasjon. Vold og overgrep skal ikke skje på skolen, og både lærere og skoleledelse har et tydelig ansvar for at elevene skal være trygge på skolen, sier Simonsen.

 – I alvorlige saker som voldtekt, alvorlig mobbing og lignende må skolen være i stand til å beskytte enkeltelever. Vi har allerede varslet Stortinget at vi skal gjøre det mulig å tvangsflytte elever også i videregående skole.

 

Skolen må agere

Han mener at det er uavhengig om overgrep skjer på skolen eller utenfor, det vil selvfølgelig påvirke elevenes skolehverdag.

– Voldtekter og seksuelle overgrep er så alvorlig at skolene i slike tilfeller må samarbeide med skoleeier, skolehelsetjenesten og politi. Vi har ikke nasjonale rutiner, fordi dette samarbeidet og arbeidet for å beskytte eleven må tilpasses elevens behov og situasjonen på den enkelte skole.

Simonsen påpeker at det er et problem at reglene for å flytte en elev som går på videregående skole, ikke har vært gode nok.

– Det gjør vi noe med nå. Men hvis en elev opplever at det ikke er trygt på skolen, skal skolen agere.

 

Kan bøtelegge skoler

– Den som har vært utsatt for overgrep, skal beskyttes og ivaretas. I alvorlige tilfeller – som for eksempel voldtekt/overgrep i skoletiden – kan overgriper bortvises for resten av skoleåret. Hvis en skole ikke sikrer elevens skolemiljø, kan en ytterste konsekvens være at kommunen ilegges bøter og at eleven kan få erstatning, sier Simonsen.

 Les også: Når overgriperen begynner på din skole

 

Powered by Labrador CMS