Oppstart av tariffoppgjøret for kommunesektoren, 2018: Fra.v. Erik Kollerud forhandlingsleder i YS, Steffen Handal forhandlingsleder i Unio, Tor Arne Gangsø (KS), leder i Fagforbundet Mette Nord og Jan Olav Birkenhagen (Akademikerne). Foto: Marianne Ruud

Unio støtter ikke Akademikernes strategi om lokale lønnsforhandlinger

Akademikerne ønsker at lektorene skal forhandle all lønn lokalt. – Lokalt har lærergruppene tapt. Derfor er dette ikke en strategi Unio støtter, sa Steffen Handal ved forhandlingsstart i KS-området.

Publisert

Forhandlingslederne fra Unio, Akademikerne, YS og LO hadde i dag sitt første møte i årets hovedtariffoppgjør. De har litt ulike prioriteringer, men var enige om å respektere frontfagsmodellen som en norm. Det betyr at resultatet av oppgjøret skal ligge på nivå med resultatet i privat sektor.

I dette hovedtariffoppgjøret må vi minst ende med en ramme på linje med frontfaget. Det betyr minst en ramme på 3-tallet. Det må vi ha fordi kommunesektoren har store utfordringer når det gjelder høgskole- og universitetsutdannede, sa Steffen Handal rett etter kravoverlevering.

Om Akademikernes ønske om lokal lønn for lektorer sa han:

– Lærere har i mange år har vært omfattet av lokale forhandlinger i tillegg til de sentrale. I de lokale lønnsforhandlingene har lærergruppene tapt. Jeg tror derfor ikke at kun lokal lønnsmasse er løsningen. Vi må fortsatt ha en sentral avtale i tillegg til lokal pott. Kommunene kan med dagens avtale bruke lønn for å rekruttere og beholde ansatte med høyere utdanning i kommunesektoren. Arbeidsgiversiden bruker i svært liten grad disse midlene, påpekte han.

Han var også klar på at arbeidstakere med høyere utdanning fortsatt skal forhandle i egen gruppe. Og de som er i denne gruppa, lønnsgruppe 2, må prioriteres i år. I tillegg må kommunene selv bidra med egne lønnsmidler. Vi må sikre bedre bestemmelser for å få det til, sa han.

Deretter kom han inn på pensjonsreformen. – Alle er enige om at arbeidstakere i kommunal sektor må stå lengre i jobb. Da må vi se på hvordan vi kan jobbe framover for at det skal bli mulig å få det til.

Handal la til at arbeidstid i barnehage blir en joker for å komme i havn med årets tariffoppgjør.

Han avsluttet med å si at Unio ønsker et generelt prosentvis tillegg.

 

 

YS er opptatt av at kommunalt ansatte ikke må henge etter

– YS har ansatte i hele kommunesektoren. Derfor har YS valgt å ikke prioritere enkeltgrupper. For YS blir det viktig å styrke kjøpekraften, at KS gir uttelling for kompetanse, at det satses på livslang læring og det blir flere heltidsstillinger, sa forhandlingsleder Erik Kollerud i YS.

Han la til at YS har merket seg at kommuneøkonomien går bedre.

– Men vi ser også noen utfordringer. Framover blir det sterkere konkurranse om arbeidskraften. Derfor er det viktig a kommunal sektor ikke blir hengende etter privat sektor lønnsmessig, sa han.

Kollerud la til at overgangen til ny teknologi medfører behov for endret kompetanse og livslang læring. Dessuten er det for mange små stillinger i kommunesektoren. Antall heltidsstillinger må opp, påpekte han.

 

 

Akademikerne prioriterer lektorene

Akademikernes forhandlingsleder, Jan Olav Birkenhagen, mener lektorene må prioriteres i årets hovedtariffoppgjør.

– Mange skoler mangler kvalifiserte lærere. Men innenfor det nåværende forhandlingsregimet taper lektorene. Lønnsutviklingen over 10 år viser det. Lokal lønnsdannelse og økt lokalt handlingsrom er derfor vårt mål, sa han.

 

LO vil ha generelt tillegg til alle

Forhandlingsleder i LO kommune, Mette Nord, sa at kommunesektoren med så mange arbeidstakere, er en stor og viktig sektor for LO. Hun pekte på at denne sektoren legger til rette for privat sektor ved å levere gode tjenester.

– Et godt samspill mellom yrkesgruppene er derfor avgjørende, sa hun.

LOs medlemsgrupper i kommunesektoren spenner over alt fra de med lang utdanning til de uten formell utdanning. Derfor har LO krav som fanger hele spekteret av medlemsgrupper.

–Vi må se på likelønnsutfordringer, for selv om det er bedre stilt i kommunesektoren enn i privat i privat sektor, er det utfordringer på dette feltet, sa Nord.

Hun pekte også på utfordringer med for mye deltid blant LOs medlemmer.

– Vi har innrettet våre krav for å gjøre noe med dette. Jeg ser at det er noe sammenfall mellom kravene våre som arbeidstakerorganisasjoner og noe sprik, sa hun og kikket på de andre forhandlingslederne.

LO vil dessuten heve ulempetillegg og de ønsker seg bedre uttelling for kompetanse.

 

KS hevder mye av pengesekken må brukes til finanskostnader

KS la fram sitt bilde første tilbud i formiddag. Tor Arne Gangsø i KS sa at landet og kommuneøkonomien står overfor store befolkningsendringer.

– Vi må tilpasse oss den befolkningen vi har, sa han.

Gangsø sa også at konjunkturer skaper utfordringer for kommunesektoren.

– Pengesekken må i stor grad brukes til finanskostnader. Da må vi ha fokus på effektivisering. Og vi kan ikke løse kompetansebehovet kun med nyrekruttering. Vi må også satse på kompetanseutvikling.

I tillegg er han opptatt av at sykefraværet må ned.

 

Powered by Labrador CMS