Annonse

Dette kunne vært regjeringen hvis skolevalget hadde vært stortingsvalg og de politiske ungdomsorganisasjonene til regjeringspartiene hadde fått være med på å sette sammen regjeringen: Øverst: Jonas Gahr Støre (statsminister). Første rekke: Hadia Tajik (oljeminister), Trond Giske (utenriksminister), Anniken Huitfeldt (EØS- og EU-minister), Marianne Aasen (samferdselsminister), Geir Lippestad (justisminister), Marit Breivik (barne- og likestillingsminister), Mani Hussaini (arbeids- og sosialminister), Julie Lødrup (innvandrings- og integreringsminister), Marianne Marthinsen (finansminister). Andre rekke: Audun Lysbakken (kunnskapsminister), Bård Vegar Solhjell (kulturminister), Kari Elisabeth Kaski (klima- og miljøvernminister), Kirsti Bergstø (fiskeriminister), Torgeir Knag Fylkesnes (næringsminister), Trygve Slagsvold Vedum (landbruksminister), Marit Arnstad (kommunal- og moderniseringsminister), Sandra Borch (forsvarsminister), Anette Trettebergstuen (helse- og omsorgsminister).

Ungdommens regjering

Dersom skolevalget var stortingsvalg, ville regjeringa bestå av Ap, SV og Senterpartiet. Audun Lysbakken kunne blitt kunnskapsminister og Marit Breivik likestillingsminister.

Annonse

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fikk 44,6 prosent av stemmene ved høstens skolevalg. Det ville gjort dem til vinnere og regjeringspartnere, om ungdommen fikk bestemme. Utdanning har med hjelp fra ungdomspartiene for SV og Ap, og Senterpartiet laget et forslag til regjering ut fra valgresultatet i skolevalgene.

Regnet etter andelen av stemmene ville Arbeiderpartiet fått 12 statsråder, SV 5 og Senterpartiet 3. Det er tatt hensyn til geografisk spredning, kjønn, alder og parti. Det er dessuten tenkt på at de siste regjeringssjefene, i tillegg til å velge politiske ringrever, også har gjort folk med mindre politisk erfaring til statsråder.  

Her er regjeringen landet kunne fått, dersom de unge fikk bestemme: 

 

 • Statsminister: Jonas Gahr Støre, Ap Oslo
 • Finansminister: Marianne Marthinsen, Ap Oslo
 • Samferdsel: Marianne Aasen, Ap Akershus
 • Utenriksminister: Trond Giske, Ap Trøndelag
 • Næringsminister: Torgeir Knag Fylkesnes, SV Troms
 • Kommunal og moderniseringsminister: Marit Arnstad, Sp Trøndelag
 • Justisminister: Geir Lippestad, Ap Oslo
 • Klima og miljøminister: Kari Elisabeth Kaski, SV Oslo
 • Barne- og likestillingsminister: Marit Breivik, Ap Trøndelag
 • Helse- og omsorgsminister: Anette Trettebergstuen, Ap Hedmark
 • Forsvarsminister: Sandra Borch, Sp Troms
 • Innvandring- og integreringsminister: Julie Lødrup, Ap Oslo
 • Kunnskapsminister: Audun Lysbakken, SV Hordaland 
 • Fiskeriminister: Kirsti Bergstø, SV Finnmark
 • Arbeids- og sosialminister: Mani Hussaini, Ap Akershus
 • Kulturminister: Bård Vegar Solhjell, SV Akershus
 • Landbruksminister: Trygve Slagsvold Vedum, Sp Hedmark
 • EØS- og EU-minister Anniken Huitfeldt, Ap Akershus
 • Olje- og energiminister: Hadia Tajik, Ap Rogaland

 

– Bra for Norge

– Dette ville blitt en bra regjering for Norge, er tilbakemeldingen fra både AUF, Senterungdommen og Sosialistisk Ungdom.

– Skolevalget viser at ungdom mener fire år med Høyre og Fremskrittspartiet er nok. Vi trenger en ny arbeiderpartiledet regjering som skaper nye arbeidsplasser, kutter klimagassutslipp og ansetter flere lærere, sier leder i AUF, Mani Hussaini.

– Dette er en bedre regjering for Norge enn dagens. Partiene har et felles mål om å utjevne geografiske og sosiale forskjeller. For oss i Senterpartiet er det avgjørende med en regjering som ser hele Norge. Derfor kunne vi selvsagt tenkt oss flere statsrådsplasser, sier leder Ada Arnstad i Senterungdommen.

Andrea Sjøvoll, presseansvarlig i Sosialistisk Ungdom trekker fram at sist Ap, Sp og SV regjerte, kom gratis skolebøker, barnehage til alle, de rike fikk mer skatt og enslige asylsøkere under 15 år kom under barnevernet.

 

Lahlum-rokade

Utdanning satte opp et forslag til regjering som vi ba de tre ungdomsorganisasjonene ta stilling til. I Utdannings opprinnelige forslag var Hans Olav Lahlum kulturminister og Arne Nævra klima- og miljøminister. Sosialistisk Ungdom bytta, med tungt hjerte, understreket de, disse to ut med Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski. SU flytta Solhjell til kulturminister, satte Knag Fylkesnes til næringsminister og Kaski til miljøvernminister.

AUF lot Julie Lødrup og Mani Hussaini bytte departement ut fra Utdannings opprinnelige forslag. 

Fakta

Resultater for de ulike partiene ved skolevalget i 2017 (2015/2013 i parentes).

* Ap: 27,8 % (31,8/23)

* H: 15,1 % (16,4/28,2)

* Frp: 10,4 % (10,7/15,6)

* SV: 10 % (7,5/5)

* Sp: 6,8 % (5,7/4,2)

* MDG: 6,8 % (6,8/3,8)

* Rødt: 5,7 % (4,7/3,7)

* KrF: 3,1 % (3,2/2,8)

* V: 7,4 % (6,5/6,7)

* Piratpartiet: 2 % (4,1/4,3)

 

Kilde: Norsk senter for forskningsdata

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Resultater for de ulike partiene ved skolevalget i 2017 (2015/2013 i parentes).

* Ap: 27,8 % (31,8/23)

* H: 15,1 % (16,4/28,2)

* Frp: 10,4 % (10,7/15,6)

* SV: 10 % (7,5/5)

* Sp: 6,8 % (5,7/4,2)

* MDG: 6,8 % (6,8/3,8)

* Rødt: 5,7 % (4,7/3,7)

* KrF: 3,1 % (3,2/2,8)

* V: 7,4 % (6,5/6,7)

* Piratpartiet: 2 % (4,1/4,3)

 

Kilde: Norsk senter for forskningsdata