Rektor Terje Andersen ved Tøyen skole uttaler seg villig og ofte i riksmediene. Det mener han det er viktig å fortsette med. Foto: Vegard Velle, Vårt Oslo

Rektorer og UDF mener grunnskolen i Oslo har åpnet seg

Både rektorer og Utdanningsforbundets kontaktperson for grunnskolene i Oslo mener ytringsfriheten i Osloskolen er blitt bedre de siste årene.

I en undersøkelse gjennomført av Oslo redaktørforening i 2013 kommer det fram at over 40 prosent av de skoleansatte opplevde at lojaliteten til arbeidsgiver utfordret deres ytringsfrihet.

Generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen sier at han ikke har fått signaler om at situasjonen har bedret seg.

– Vi hører stadig om redaksjoner som har problemer med å få offentlig ansatte enhetsledere til å snakke med mediene, men om det er spesielt for Oslo eller skolesektoren er jeg mer usikker på. Dette gjelder nok for mange kommuner, sier Jensen.

Tematikken er blitt aktuell i høst blant annet med problemene på Stovner videregående og kritikken mot en lukkethetskultur som Utdanningsforbundets kontakt for videregående i Oslo har kommet med.

 

Sier det de vil

Utdanning tok kontakt med rektoren ved Lysejordet skole, Ellen Bergsland, i Oslo vest og ved Tøyen skole, Terje Andersen, i øst. Begge opplever at de fritt kan uttale seg dersom de mener det er noe som må fram om situasjonen på deres skoler eller i Osloskolen generelt.

– Men har jeg uttalte meg i pressen har jeg en rutine på at jeg melder fra til min sjef, sånn at han er klar over at det kommer en sak i media. Det synes jeg er en ryddig praksis. Det forventer jeg at mine lærere også gjør hvis de har snakket med media, sier Bergsland.

– Så dine lærere kan snakke med media uten å klarere det med deg først?

– Ja. Hvis det er noe på egen arbeidsplass, så er det jo best å ta opp det internt først. Det er opp til meg å skape en kultur som gjør at det er greit å ta opp problemstillinger som angår mine lærere.

Terje Andersen på Tøyen uttaler seg villig og ofte i riksmediene. Det mener han det er viktig å fortsette med.

– Jeg bryr meg ikke og sier det jeg vil. Det møter jeg ikke problemer for, ingen refs eller nedsatt lønn eller stilling eller noe, sier Andersen.

Han har ikke oppfattet at andre rektorer han møter i Osloskolen føler seg kneblet. Men han understreker at han heller ikke har diskutert problematikken grundig.

 

Lettere i dag

Tillitsvalgt Marianne Lange Krogh i Utdanningsforbundet Oslo er kontaktperson for grunnskolene.

– Har du kjennskap til om rektorene i Osloskolen har anledning til å uttale seg fritt?

– Vi har ønsket å komme inn på skoleledermøtene, men det har vi ikke fått anledning til. Det skjer mye der vi gjerne skulle ha hatt kjennskap til. Så om de har full ytringsfrihet, har jeg ikke kjennskap til, forteller Krogh til Utdanning.

– Har den vanlige lærer det?

– I dag er det lettere å få lærere og tillitsvalgt til å stille opp i media, sånn har det ikke alltid vært.

– Når endret det seg?

– De siste par årene synes jeg det har vært en trend på at det er flere som vil og ønsker å uttale seg i aktuelle saker.

 

Powered by Labrador CMS