– En effekt av økt privatisering er at de lokale myndighetene mister innflytelsen de bør ha over skolene, sier Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet. Arkivfoto: Utdanning

- Vi mister kontroll over skolene

Arbeiderpartiet frykter at det offentlige mister kontrollen over skolene dersom utviklingen av stadig flere private skoler fortsetter.

Publisert

– Dette går i gal retning, mener Martin Henriksen, Ap.

Han vil bevare en offentlig fellesskole.

– I en tid hvor man frykter større polarisering, og avstand mellom fattig og rik, og folk med ulik bakgrunn, er skolen det stedet hvor alle møtes. Her utvikler barna toleranse og tillit, sier Henriksen. Henriksen har sittet i Utdanningskomiteen på Stortinget, og er bekymret over tallene som viser at det er blitt 400 færre offentlige grunnskoler de siste ti årene. Og at det har vært en økning private grunnskoler på mer enn 50 prosent i samme periode. 

– En effekt av økt privatisering er at de lokale myndighetene mister innflytelsen de bør ha over skolene, sier Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet. I dag er det sentrale myndigheter, departementet og direktoratet som behandler friskolesøknader. Dette bør endres, mener Henriksen:

– Vi mener fylkene bør få avgjøre om det gis tillatelsen til å starte privatskole i lokalmiljøet. På den måten beholder de kontroll og innflytelse over skolestrukturen.

 

Skattepenger går til private investorer

– Jeg synes det er merkelig at regjeringen ikke er bekymret over denne utviklingen. Man trenger ikke se lenger enn til Sverige for å se hvordan det kan komme til å bli. Halvparten av alle svenske ungdommer går på en privat videregående skole, sier Henriksen. Arbeiderpartiet mener det ikke bør være mulig å tjene penger på skoledrift.

– En privatisering av skolesektoren fører til at kommersielle aktører får norske skattekroner rett i lomma. Det er vi ikke tjent med, sier Henriksen. Han ønsker at den offentlige skolen skal tilby det samme som de private gjør. De siste årene er det kommet mange nye profilskoler som tilbyr spesialisering på ungdomsskolen.

– Vi må slutte å tenke at det bare er private skoler som kan tilby spesialisering på idrett eller realfag i ungdomsskolen. Dette er noe den offentlige skolen også kan klare å få til, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS