Byrådsleder Raymond Johansen mener Roy Steffensen tegner et unyansert bilde av volds- og trussel-problematikken i Oslo-skolen. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Raymond Johansen slår tilbake: - Avsporing om innvandring

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener utdanningskomiteens leder Roy Steffensen bør se til egen regjering hvis han ikke er fornøyd med innvandringspolitikken.

Steffensen anklaget på første dag på jobb som komitéleder Oslo-politikerne for ikke å ville erkjenne at problemene med vold og trusler i Oslo-skolen handler om innvandring.

Kritikken bygget han blant annet på et intervju byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjorde med Dagsavisen, der han slo fast at problemene med vold i Oslo-skolen er et klasseproblem, og ikke handler om etnisitet.

Dette gjentar Johansen nå overfor Utdanning.

– Dersom Steffensen ønsker å gjøre noe med norsk innvandringspolitikk må han se til sin egen regjering. Det er Frp som sitter med ansvaret, ikke byrådet i Oslo. Vår jobb er å sørge for god integrering, og det jobber vi med hver dag. Da hadde det vært til stor hjelp om regjeringen ville bidra. I stedet kutter de støtten til Groruddalssatsingen, mens Arbeiderpartiet i byråd trapper opp i Groruddalen, Oslo sør og indre øst, sier Johansen.

 

– Alltid hatt den type problemer

Han innrømmer at mange av dem som i dag har problemer, er innvandrere eller barn av innvandrere, men mener bildet er mer sammensatt.

– Mange av dem som sitter nederst ved bordet i dag, har minoritetsbakgrunn, men vi har alltid hatt den typen problemer vi ser nå, helt uavhengig av etnisitet. Forskjellen fra tidligere er at fattigdommen nå har skiftet farge. I stedet for å adressere det grunnleggende problemet, så snakker Frp om hvor folk kommer fra. Det er med respekt å melde en avsporing, sier Johansen.

Byrådslederen mener det er viktig å stå opp for det store flertallet av både skoleelever og folk med minoritetsbakgrunn som ikke er et problem.

– Vold i skolen er et problem vi tar på største alvor. Samtidig aksepterer jeg ikke beskrivelsen av at dette er det generelle bildet. Vi snakker om et titalls ungdommer som skaper utrygghet på et utvalg skoler. Løsning på disse problemene er langsiktig jobbing og flere voksenpersoner, ikke kameraovervåkning og narkohunder, sier Johansen.

Det skapte sterke reaksjoner da rektoren på Stovner videregående tidligere i høst gikk ut og sa at han ikke lenger kunne garantere for sikkerheten på sin skole. Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim kalte inn til et krisemøte, og regjeringen har blant annet gitt politiet 30 friske millioner til å jobbe med problemet.

Raymond Johansen mener hans Arbeiderparti-ledede byråd har arbeidet med problemene helt siden de tok over makta i Oslo i 2015.

 

Samarbeider

– Nå har vi en massiv satsing på flere barnehageplasser, flere lærere på skoler i utsatte områder, aktivitetsskole hver ettermiddag og tidenes investering i idrettsanlegg for barn og unge, sier han.

Johansen understreker at han er glad for at regjeringen på krisemøtet i Asheims kontorer, varslet at den vil samarbeide med byrådet om tiltak mot voldsproblemene.

– På videregående skoler med mange elever med utfordringer, bygger vi opp sterke lag rundt elevene, med flere voksenpersoner og nye yrkesgrupper.  I tillegg har vi inngått et samarbeid med politiet om oppfølging av elever som har kriminell bakgrunn eller har vært involvert i konflikter. Jeg er glad for at regjeringen i går signaliserte at de er interessert i å samarbeide med byrådet om flere tiltak, sier Johansen.

 

Powered by Labrador CMS