Det blir høytidsstemning i Stortinget når kongen er på plass for å foreta den tradisjonsrike åpningen av et nytt Storting. Foto: Stortinget

Vikar-Asheim fikk ærefull jobb under åpningen av Stortinget

Stortingsrepresentant og vikarierende statsråd Henrik Asheim (H) fikk æren av å lese beretningen om rikets tilstand under åpningen av det 162. storting mandag.

Talen ble i henhold til tradisjonen lest på nynorsk – som ikke er språkformen som 34-åringen fra Akershus bruker til daglig.

Det er også tradisjon for at det er regjeringens ferskeste statsråd som leser talen om rikets tilstand. Asheim rykket inn i regjeringen da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk ut i pappapermisjon 15. september, og han skal vikariere i ti uker.

Meldingen om rikets tilstand er en gjennomgang av regjeringens politikk fra det siste året og viktige forslag som er blitt lagt fram.

Godt gjort til å være fra Bærum, sier statsminister Erna Solberg (H) om nynorsken til regjeringens ferskeste statsråd Henrik Asheim.

For selv om enkelte i regjeringen måtte trekke litt på smilebåndet av tonefall og uttale underveis, får han gode skussmål av sjefen sin.

– Ja, til å være fra Bærum så synes jeg dette var godt gjort. Han har gjort hjemmeleksene sine og øvd mye, sier Solberg.

Med god øvingshjelp fra nynorskkyndige i Kunnskapsdepartementet synes Asheim selv det hele gikk «ganske bra».

– Men det vil overraske meg om jeg holder en tale på nynorsk en gang til, sier han.

Henrik Asheim rykket inn i regjeringen da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk ut i pappapermisjon 15. september, og han skal vikariere i ti uker.

Meldingen om rikets tilstand er en gjennomgang av regjeringens politikk fra det siste året og viktige forslag som er blitt lagt fram.

Les meldingen om rikets tilstand her.

Under åpningen holdt også kong Harald sin tale, den kan du lese her.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS