Annonse

Kunnskapsministeren griper ikke inn i NDLA-saken

Konflikten rundt NDLA ble tatt opp i spørretimen i Stortinget onsdag. Kunnskapsminister Henrik Asheim (H) sa da at han ikke kan gjøre noe i saken.

Annonse

Arbeiderpartiet ba tidligere onsdag kunnskapsministeren og fylkeskommunene om å se seg om etter andre plattformer for digitale læremidler i skolen enn NDLA.

– Jeg vil oppfordre de andre fylkeskommunene til å melde seg ut av NDLA, sa kunnskapsbyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), til NRK.

Krevde svar

På ti år har alle fylkeskommunene, unntatt Oslo, brukt 600 millioner kroner på å utvikle NDLA, Nasjonal digital læringsarena. Målet var å erstatte lærebøkene, men det er i liten grad nådd. Derfor kom saken opp i Stortinget.

– Vil statsråden nå gå i dialog med KS og fylkeskommunene om hvordan utvikling og innkjøp av digitale læringsressurser og læremidler i grunnopplæringa best kan organiseres? spurte Martin Henriksen (Ap) kunnskapsministeren i  Stortingets spørretime onsdag.

Henrik Asheim svarte at det ikke er noe han kan gjøre direkte med NDLA, selv om han tidligere har sagt at et fritt marked er helt nødvendig for innovasjon og mangfold når det gjelder å utvikle norske læremidler.

– Ingenting å gjøre

Asheim viste til at det er fylkeskommunene som fullfinansierer NDLA og at det ifølge opplæringsloven er deres ansvar å kjøpe inn læremidler til videregående skole.

– Med dagens regler er det derfor ingenting jeg som kunnskapsminister kan gjøre direkte med NDLA, sa Asheim.

Lektorlaget, Elevorganisasjonen og Utdanningsforbundet, samt bransjeorganisasjonene i IKT er også skeptiske til at fylkene bruker så mye av midlene de har til læremidler på denne ene, offentlige portalen.

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!