Jenter er flinkere til å samarbeide for å finne løsninger på problemer, viser en ny undersøkelse fra OECD. Ill.foto: Chris Chidsey, FreeImages

Jenter er flinkere enn gutter til å samarbeide og løse problemer

Jenter er mye flinkere enn gutter til å jobbe sammen for å løse problemer, viser en ny undersøkelse fra OECD.

Publisert

For første gang har Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) undersøkt hvordan elever jobber sammen, deres holdninger når det gjelder samarbeid og hvordan faktorer som kjønn, ettermiddagsaktiviteter og sosial bakgrunn spiller inn.

Resultatet er entydig: jenter er flinkere til å jobbe sammen for å løse et problem enn gutter.

Elever som gjør det godt i lesing og matematikk ser ut til å være flinkere til å samarbeide fordi det å håndtere og forstå informasjon, evnen til å bruke sunn fornuft, er viktig i å løse problemer. 125.000 15-åringer i 52 land har deltatt i undersøkelsen.

Land som scorer høyt på PISA, som Japan, Sør-Korea, Singapore, Estland og Finland, gjør det bra i denne samarbeidstesten. Jentene scorer høyere enn gutter tilsvarende et halvt skoleår.

Norge får i alt 502 poeng, som er over OECD-gjennomsnittet, og havner på 19. plass over totalt 51 land som er med i  undersøkelsen.

Norge, som har lavere snittpoeng enn både Sverige og Finland, har et mindre gap mellom gutter og jenters samarbeidsevne. Norske jenter får 518 poeng for samarbeidsevne, mens norske gutter får 487 poeng, melder NTB.

Undersøkelsen viser at det ikke er noen forskjell mellom elever fra ulike sosiale lag eller mellom innvandrere eller ikke-innvandrere. Men det viser seg at skoler og klasser hvor elevsammensetningen er blandet, gjør det bedre. For eksempel gjør elever som ikke er innvandrere det bedre når de går på skoler med en viss andel innvandrere.

Videre viser undersøkelsen at elever som er fysisk aktive eller driver med idrett har en mer positiv holdning til samarbeid. På den andre siden scorer elever som spiller videospill lavere på samarbeid. Men de som er på sosiale medier og internett utenfor skolen, scorer høyere.

Powered by Labrador CMS