Annonse

Her er noen råd til deg som erstatter lesingen til eksamen med andre lysbetonte aktiviteter. Foto: Gonzalo Silva, Free Images

Her er noen tips mot å utsette eksamenslesningen

Det er sjelden bra å utsette lesingen til eksamen. En del studenter finner nemlig på langt mer lystbetonte oppgaver enn det de skal når pensumbøkene bør studeres. Her er noen råd til hvordan du kan komme i gang og holde deg til lesingen.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

 

Prokrastinering, eller det å utsette noe, kan gjøre eksamenslesing og oppgaveskriving unødig vanskelig.

– Det er aldri for sent å skape gode studievaner. Så ikke fortvil selv om du ligger bak med lesingen, eller du er kommet seint i gang med hjemmeoppgaven, sier Shirley Stormyren, psykologspesialist ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Helse, ifølge sio.no. 

 

Psykologens beste råd:

• Unngå prokrastinering ved å legge en plan for studiene. Et tips er å se på studiet som et arbeid, der du må møte opp hver morgen for å starte lesingen.

• Prokrastinering handler om en vanemessig hang til å skyve ubehag vekk, til tross for at man egentlig vet at det lønner seg å ta fatt på arbeidsoppgaven Det skjer ofte fordi oppgavene føles store og uoverkommelige.

• Planlegg arbeidet med hjemmeoppgaver eller eksamenslesingen og prøv å holde deg til planen. Å etablere gode arbeidsrutiner er et mål i seg selv. Planlegg også inn noen positive aktiviteter som du kan se fram til.
• Unngå distraksjoner. Skal du skrive en oppgave, kan det være smart å unngå å la seg friste av internett, serier og sosiale medier. Legg vekk telefonen og begrens tilgangen til fristelser.

• Prøv å stå i det og ta fatt på arbeidsoppgaver selv om de krever konsentrasjon og arbeidsinnsats. Bestem deg for å stå i ubehaget. Ubehaget er størst i starten og vil så gradvis avta og du vil kjenne mestringsfølelse. Har du startet, er det lettere å fortsette og til slutt komme i mål.

• Fokuser på prosessen istedenfor å fokusere på resultatet. Å være mer til stede i prosessen er en egen måte å jobbe på og en fin ting å lære seg.

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!