2000 barn vil bli utsatt for skuddstøy fra politiet

Politiets nye beredskapssenter på Taraldrud i Ski i Akershus truer med å forringe livskvaliteten til innbyggerne i nabokommunene Oppegård og Oslo.

I det som betegnes som gul støysone, vil det ligge flere skoler og fire barnehager inkludert Tårnåsen skole og Hellerasten skole i Oppegård og Bjørndal skole i Oslo, med totalt rundt 2000 barn og unge.

– Det er fire skoler i Oppegård og i hvert fall ti barnehager som vi regner med vil høre støyen, sier ordfører i Oppegård Thomas Sjøvold, til NRK.

Tårnåsen skole, ligger cirka 800 meter fra det planlagte sentret. Hovedtillitsvalgt ved skolen er Marit Figenschou.

– Det er ikke noe vi har tatt opp som egen sak blant oss lærere. Mange er engasjert i saken som privatpersoner, men vi lærere har ikke tatt det opp. Det kan godt hende at vi kommer til å gjøre det senere, sier Figenschou til Utdanning.

FAU-leder ved Hellerasten skole, Helge Marstrander, er kritisk til at det blir en så støyfull hverdag for så mange barn.

– Vi ønsker beredskapssenteret velkommen til Taraldrud. Men støyen må begrenses ytterligere. Vi føler at Justisdepartementet kun tar hensyn til regelverket når de skal lage støybegrensingstiltak, og ikke at daglig støy fra skyting, granater og helikoptre vil gå ut over læringsmiljøet, sier FAU-leder ved Hellerasten skole, Helge Marstrander, til Dagsavisen.

 

Mottaksskole

Helikoptre vil tidvis fly over området, men for det meste over skogen, og vil ikke lage så mye støy som opptil 4.000 skudd om dagen vil gjøre.

FAU-lederen er også bekymret for elevene i mottaksklassene på Tårnåsen skole. Der går det barn som har flyktet fra krig, vold og elendighet i land som Syria og Afghanistan.

– Disse elevene har traumer fra før, og skvetter bare det smeller i en eksospotte. Går brannalarmen på skolen, må de ha hjelp. For dem vil det bli en enda større belastning om de skal gå rundt og høre skudd hele dagen.

 

Støy kan påvirke adferd

Kommuneoverlege Dianne Steenberg i Oppegård kommune har skrevet en vurdering rundt støyproblematikken ved beredskapssenteret.

«Støy kan påvirke atferd, føre til søvnforstyrrelser, redusere mulighet for konsentrasjon og innlæring, samt gi egenopplevelse av plage og stress. Slike reaksjoner på støy kan ha vesentlig innvirkning på trivsel, velvære og helse», er noen av poengene i rapporten fra kommuneoverlegen.

– Problemet med støy er at vi ikke vet nok om de langsiktige effektene. Det vil ikke gi hørselsskader, men rapporter viser at det kan få konsekvenser som hjerteproblemer og høyt blodtrykk, sier Dianne Steenberg til Dagsavisen.

 

Vil ikke bygge inn

Ifølge Dagsavisen vil ikke Justisdepartementet bygge inn skytebanen. Årsaken er at politiet trenger realistisk utendørstrening.

«Vi tror vi vil finne løsninger som innebærer at senteret ikke vil oppleves som en plagsom støykilde for boliger, skoler eller barnehager», heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS