Leieordningen Finnmark Fylkeskommune har for PC-er i videregående skole er ikke forenlig med gratisprinsippet i norsk skole. Arkivfoto: Utdanning

Finnmark fylkeskommune tar ulovlig betalt for PC-leie til elever

Finnmark Fylkeskommunes leieordning for PC er ikke forenlig med gratisprinsippet i norsk skole, slår Fylkesmannen fast.

Finnmark fylkeskommune krever en engangssum tilsvarende tre års grunnstipend for leie av PC på videregående skoler. Elevene må da betale en engangssum på 2796 kr, mens utstyrsstipendet er på 991 kroner.

Betalingen blir dermed ikke fordelt over tre år, men må betales i sin helhet med én gang. Elevene må dermed legge ut for to års utstyrsstipend. Dette reagerte Utdanningsforbundet Finnmark på, og sendte en klage til Fylkesmannen.

– Vi fikk se vedtaket som klargjorde at fylkeskommunen ville kreve hele leia for skole-pc’ene med én gang. Vi kontaktet fylkesmannen for å høre om dette var lovlig. Vurderingen vi nå har mottatt bekrefter det vi trodde, nemlig at det ikke er lov å kreve inn leie verdt tre års stipend på én gang, sier Kari Lium, leder av Utdanningsforbundet Finnmark.

 

Strider mot opplæringsloven

I brevet til fylkesmannen til fylkeskommunen henvises det til Opplæringslovens paragraf 19–6, hvor det står at den årlige egenandelen for leie av pc ikke kan være over den laveste stipendsatsen. I brevet understrekes det at loven uttrykkelig viser til den stipendsummen som deles ut årlig.

Videre står det at «Vi finner en praksis hvor fylkeskommunen krever inn en egenandel som i sum utgjør tre års utstyrsstipend, er i strid med gratisprinsippet.»

Leder for elevorganisasjonen, Sylvia Lind, reagerer også på betalingsordningen.

– Elevorganisasjonen støtter Utdanningsforbundet i at dette strider mot gratisprinsippet. Elevene skal ikke måtte betale noe ut fra egen lomme for å gå på verken grunn- eller videregående skole, sier Lind.

 

Ordningen ennå ikke avviklet

Lisbeth Sandtrøen, leder i ved Opplæringsavdelingen i Finnmark Kommune, sier at det er mulig for elevene til å dele opp leien over tre år.  Elevene kan både betale for alle tre år via nettbetaling, eller betale 991 kr hvert år med faktura.

Likevel er ikke muligheten til å delbetale over tre år informert om i fylkeskommunens retningslinjer.

– Vi ser at vår informasjon ikke har vært tydelig nok, sier Sandtrøen, og sier hun håper at muligheten til å innføre delbetaling over nett vil være klart til neste skoleår.

 

Ikke PC til elever som slutter

I retningslinjene for leie av pc, står det også at elever som slutter før første mars, ikke får lov til å kjøpe en pc de har leid, men heller vil få refundert pengene. Fylkesmannen påpeker at også dette er i strid med loven. Det skal være mulig for elever som slutter å kjøpe pc.

– Dette vil vi løfte til fylkesadvokaten hos oss og selvsagt endre våre retningslinjer om nødvendig, sier Sandtrøen.

Kari Lium tror fylkeskommunen ikke har noe valg når det kommer til endring av retningslinjer

– Jeg tar for gitt at fylkeskommunen ordner dette, siden de har fått et såpass klart svar, sier Lium.

 

Powered by Labrador CMS