Annonse

Solberg: – Vi må oppsøke barna som ikke går i barnehage

Også treåringer fra familier med lav inntekt får nå tilbud om gratis kjernetid i barnehage. Utfordringen blir å nå ut til dem som likevel holder barna hjemme, sier statsminister Erna Solberg (H).

Annonse

I fjor ble det innført tilbud om gratis kjernetid i barnehage for 4 og 5 år gamle barn fra familier med lav inntekt. Nå er de fire borgerlige samarbeidspartiene enige om å utvide ordningen til også å gjelde treåringer. Saken kommer opp i statsråd fredag, får NTB opplyst.

Målet er spesielt å nå ut til familier som ikke snakker norsk hjemme.

– Det er noen familier som ikke kan, som ikke kjenner barnehagen godt nok, som kanskje ikke er i arbeid og derfor ikke føler samme behovet, sier Solberg.

Hun sier hun ikke er tilhenger av å gjøre barnehagen obligatorisk, men at hun vil at foreldrene skal gjøre et kvalifisert valg hvis de bestemmer seg for å takke nei.

Kommunene må ta grep

Solberg understreker samtidig at kommunene må gjøre en innsats for å nå ut til familier i målgruppen.

– Veldig ofte dreier dette seg om å nå ut særlig til innvandrerfamilier, hvor mor kanskje ikke er i jobb og kanskje tenker at hun ikke trenger noen til å passe på barna for henne, at hun kan gjøre det selv, sier Solberg til NTB.

– Vi vet av erfaring at når man snakker om dette og forklarer det, er det nesten slik at alle sier at de vil ha barna i barnehagen, sier hun.

Tilbudet gjelder familier med en inntekt på under 417.000 kroner i året. Det utvides til å gjelde treåringer fra 1. august.

I budsjettforhandlingene er det Venstre og KrF som har gått i bresjen for gratis kjernetid. Venstre-leder Trine Skei Grande mener at det å få treåringene inn i ordningen, er viktig for å få på plass den dype språkforståelsen.

– Språkforskningen viser at å komme i gang med å lære seg norsk allerede fra du er tre, er en nøkkel for å klare å knekke språkkoden, sier hun.

I barnemøte

Torsdag var Solberg og Grande på besøk i Thor Olsens barnehage på Torshov i Oslo sammen med barneminister Solveig Horne (Frp) og Olaug Bollestad fra KrF for å fortelle om ordningen og snakke med pedagogene der om deres erfaringer.

Solberg ble leid rett i inn barnemøte og lesestund av Mari (4).

– Vet dere hvem det er som er her i dag? spør barnehagelærer Birgitte Fjørtoft.

– Erna Solberg! roper barna i kor.

– Hun bestemmer over Norge! fastslår én.

Torshov er en sammensatt bydel der gjøres en aktiv innsats for å få barn fra tospråklige familier tidlig inn i barnehage, forteller Bodil Ugelstad, leder ved barnehagen. Hun beskriver språkforståelse som et isfjell hvor den største delen –  den grunnleggende forståelsen av lyder og begreper –  er noe man ikke ser.

– Når barnet begynner tidlig, har vi mulighet til å bygge dette opp fra bunnen av, sier Ugelstad til NTB.

Flerspråklig barnehage

– Er det mange av dere som snakker et annet språk enn norsk? spør Grande barna i gruppen.

– Jeg kan bare norsk! svarer én.

Samtidig rekker Zudeysi (5) opp hånden. Han forteller at han også snakker somalisk.

– Er det vanskelig å ha ett språk hjemme og et annet i barnehagen, eller går det fint? spør Grande.

– Kjempefint! svarer han bestemt.

– Jeg kan engelsk og svensk og norsk, skyter Sixten (5) inn, før han fornøyd tilføyer:

– Og litt spansk ... ¡hola!

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!