SV-leder Audun Lysbakken spør kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hvorfor det ikke er folk fra fagmiljøene og praksisfeltet i barnehagen når ny rammeplan skal utformes. Arkivfoto: Utdanning

Håper Røe Isaksen snur i arbeidet med ny rammeplan for barnehagene

SVs leder Audun Lysbakken reagerer på at arbeidet med ny rammeplan for barnehagene skal utformes uten innspill fra fagmiljøene og praksisfeltet, og spør nå statsråden hvorfor han velger å gjøre det slik.

Publisert

 

Bakgrunn for saken er at en ny rammeplan for barnehagen etter planen skal tre i kraft fra høsten 2017, bygget på overordnede føringer fra stortingsmeldingen «Tid for lek og læring — Bedre innhold i barnehagen».

 

– Dårligere tilpasset

Lysbakken ble gjort oppmerksom på problemstillingen etter å ha lest artikkelen på utdanningsnytt.no tidligere denne uken, hvor barnehagestyrer og fornyings- og administrasjonsminister for SV fra 2005 til 2009, Heidi Grande Røys, kalte denne framgangsmåten en «grov nedprioritering av barnehagefeltet».

– Hvorfor velger du å stille dette spørsmålet til statsråden?

– I håp om å få han til å snu. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at fagmiljøene og praksisfeltet ikke er involvert i dette arbeider, sier Lysbakken til Utdanning.  

– Hvorfor mener du det er så viktig at det er representanter fra disse områdene i dette arbeidet?

– Jeg er redd for at det vil ende opp md et forslag som er dårlig tilpasset hverdagen i barnehagene, sier Lysbakken.

I sitt spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innleder SV-lederen med at Kunnskapsdepartementet «har informert om at en arbeidsgruppe i KD allerede er i gang med å utforme tre utkast til ny rammeplan, som skal sendes på høring høsten 2016».

 

Utsatte til 2016

Han viser til at det ved tidligere revisjoner av rammeplanen for barnehagene, har høringsforslaget blitt utarbeidet av forskere og praktikere fra barnehagefeltet.

I 2013 satt Utdanningsdirektoratet ned en gruppe ledet av professor i barnehagepedagogikk Elin Eriksen Ødegaard, som leverte et forslag 14. februar 2014. Tre dager etter bestemte Kunnskapsdepartementet å utsette revisjonen til 2016.

– Dette forslaget ble ikke tatt med videre i prosessen. Nå er det ansatte i departementet som selv skal utforme de nye forslagene til rammeplan, skriver Lysbakken, og spørsmålet i det formelle brevet lyder:

– Hvorfor mener statsråden at barnehagen er tjent med at et nytt forslag til rammeplan utarbeides uten representasjon fra praksisfeltet eller ledende forskningsmiljøer på området?

Statsråden har en uke på seg på å svare på spørsmålet.

Powered by Labrador CMS