Ragnhild Lied har sagt ja til å overta som Unio-leder

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, har takket ja til å være kandidat til oppgaven som ny leder i Unio. Landsmøtet i Utdanningsforbundet i november vil avgjøre hvem som eventuelt tar over etter Lied.

- Jeg er glad for å bli spurt om å ta ansvaret for å lede arbeidet i Unio videre, sier Ragnhild Lied ifølge udf.no.

Unio ble stiftet 10. desember 2001 og er Norges nest største hovedorganisasjon med over 330 000 medlemmer fordelt på 12 forbund.

Den gang het Unio Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO). Norsk Lærerlag, Lærerforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund gikk sammen om å danne UHO. På stiftelseskongressen ble Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Ergoterapeutforbund tatt opp som medlemmer.

Bakgrunnen for å danne en ny hovedorganisasjon var at flere store utdanningsgrupper i offentlig sektor sto uten tilknytning til en hovedorganisasjon. Samtidig var det viktig for forbundene at hovedorganisasjonen skulle være partipolitisk uavhengig.

Forbundene: (antall medlemmer i parentes per 1.1.2015):

  • Utdanningsforbundet (162 838)
  • Norsk Sykepleierforbund (103 445)
  • Forskerforbundet (19 036)
  • Politiets Fellesforbund (15 530)
  • Norsk Fysioterapeutforbund (10 066)
  • Det norske maskinistforbund (6 662)
  • Akademikerforbundet (4 288)
  • Norsk Ergoterapeutforbund (3 885)
  • Norsk Radiografforbund (2 742)
  • Presteforeningen (2 276)
  • Skatterevisorenes Forening (560)
  • Det Norske Diakonforbund (496)

- Jeg har tenkt meg grundig om og vet at det blir krevende, men først og fremst er det en unik posisjon for innflytelse og påvirkning innenfor arbeidslivs- og samfunnspolitikk på brei basis, legger hun til.

 

 

– Nye oppgaver

Lied takker nå ja til å etterfølge Anders Folkestad og lede landets nest største hovedorganisasjon. Samtidig trekker hun seg fra ledervervet i Utdanningsforbundet.

– Jeg har stor respekt for at er stort flertall av fylkeslagene nominerte meg til ledervervet i Utdanningsforbundet, men jeg velger likevel å trekke meg for å gå til nye oppgaver i Unio, sier Lied.

Ragnhild Lied har vært leder i Utdanningsforbundet siden 2013.  

Leder av Unios valgkomité, Kolbjørg Ødegaard, sier at Lied er ønsket som ny leder både av valgkomiteen og Unios medlemsforbund.

– Forbundene i Unio pekte helt klart på Lied og ønsket seg henne som ny leder etter Anders Folkestad. Derfor setter vi stor pris på at hun har valgt å si ja til å være kandidat, sier Ødegaard, som presiserer at det er Unios representantskap som i desember formelt skal avgjøre valget.

 

Ny innstilling kommer fredag

Valgkomiteens innstilling til ny ledelse i Utdanningsforbundet

Gunn Marit Haugsbø, som er leder i Utdanningsforbundets valgkomité, sier at komitéen nå har hatt en dialog med fylkeslederne om den videre prosessen. 

– Valgkomiteen har arbeidet godt og vi mener at vi har et tilstrekkelig grunnlag for å kunne legge fram en innstilling, selv om det nå er klart at Ragnhild Lied ikke er kandidat til ledervervet, sier Haugsbø.

Hun understreker at komiteen har til hensikt å holde de oppsatte fristene og legger dermed fram sin innstilling til alle sentrale verv førstkommende fredag, 2. oktober. Denne blir lagt ut på Utdanningsforbundets nettside.

– Så er det opp til landsmøtet i Utdanningsforbundet å avgjøre hvilke personer som skal velges til de ulike vervene for de neste fire årene, sier Gunn Marit Haugsbø.

Landsmøtet 2015 går av stabelen 2.–5. november på Thon Hotel Arena, Lillestrøm.

Powered by Labrador CMS