Folkestad: Lied må kle av seg lærerhabitten

Hvis Ragnhild Lied blir valgt til ny leder for Unio skal hun representere alle grupper og må ta av seg lærerhabitten, sier Anders Folkestad, som leder Unio i dag.

Publisert

I dag ble det klart at Ragnhild Lied ikke er aktuell som ny leder for Utdanningsforbundet når landsmøtet samles på Lillestrøm i november. Hun har nemlig sagt ja til å ta over som leder for hovedorganisasjonen Unio etter Anders Folkestad.

 

Breddejobb

Hvem som tar over etter Folkestad avgjøres av representantskapet i desember.

– Er det noen grunn til at de skulle finne på å velge noen andre enn Lied?

– Det er dem som nå skal votere og bestemme. Det er alltid knyttet usikkerhet til et valg uansett om en komité har kommet med en innstilling, sier han til Utdanning.

– Hva blir hennes største utfordring som Unio-leder?

– En person som kommer fra en posisjon som forbundsleder vil nå få den oppgaven å representere alle forbund og medlemsgrupper. Hun vil måtte kle av seg lærerhabitten, og håndtere den breddejobben det er å være leder for en hovedorganisasjon. Jeg mener hun har gode forutsetninger, sier Folkestad.

 

– Rikelig å ta tak i

Han peker videre på at det tar tid før media og andre tilvenner seg at en kjent får ny posisjon.

– Utdanning og forskning er et viktig felt for Unio slik det er for Utdanningsforbundet, men på litt annen måte og med en annen innfallsvinkel. Men dette er noe Lied kjenner godt til, sier Folkestad.

Unios agenda handler om saker som går på arbeidsliv, økonomisk politikk og samfunnspolitikk.

– Men så ligger det noen andre oppgaver i nær framtid. Vi ser blant annet trender til at arbeidslivet endrer seg og vi får nye tilknytningsformer. Flere ansatte vil få midlertidige stillinger og dermed også en løsere tilknytning til arbeidslivet, vi får økende arbeidsinnvandring og det blir mer og mer privatisering og konkurranseutsetting. Dette vil Lied merke sterkere i Unio enn i Utdanningsforbundet.

– Men så har du også de klassiske oppgavene. Pensjonsspørsmålet vil komme på dagsorden. Både fordi det skal være evaluering i 2017 og fordi det pågår diskusjon i departementet om offentlig tjenestepensjon.

– Det blir rikelig å ta tak i, sier Folkestad.

– Du har tidligere signalisert at du vil trekke deg. Var det godt å få dette i boks?

– Jeg har ikke vært i tvil om at Unio ville få en sterk og god leder. Valgkomiteen har funnet Lied som er interessert og villig, og hun har en lang og solid erfaring. Hun vet hva dette handler om. Jeg ønsker henne og organisasjonen lykke til.

– Hva skal du finne på nå?

– Jeg har blitt såpass godt voksen snart at jeg kan kalle meg pensjonist. Det ser nok ut til at det er det jeg vil gjøre.

Powered by Labrador CMS