Flyktninger har praksis på barneskole – kommunen mener det er unødvendig med politiattest

En barneskole tar flyktninger fra voksenopplæringen inn i klasserommene for språkpraksis i tre måneder. FAU-lederne ved skolen reagerer på at det ikke kreves politiattest fra praksiselevene og får støtte av to jusprofessorer.

Publisert

– Hårberg skoles bruk av praksiselever må anses som betydelig da det er to dager i uken i tre måneder, skriver FAU-nestleder Jan Arne Liland i en klage til kommunalsjefen for oppvekst i Ørland kommune og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Opplæringsloven § 10-9 om politiattest

Den som skal tilsetjast fast eller mellombels i grunnskolen eller i vidaregåande skole, i musikk- og kulturskolen etter § 13-6, i skolefritidsordninga etter § 13-7 eller for å gi leksehjelp etter § 13-7 a, må leggje fram politiattest med tilsvarande innhald som er nemnd i politiregisterlova § 39 første ledd. Kravet gjeld også for personar som skal tilsetjast fast eller mellombels i skoleliknande aktivitetstilbod. Skoleliknande aktivitetstilbod vil seie aktivitetstilbod i regi av skoleeigaren med tilknyting til skolen, og som har karakter av opplæring.

Skoleeigaren kan også krevje politiattest som nemnd i politiregisterlova § 39 første ledd av andre personar som regelmessig oppheld seg i grunnskolen, i vidaregåande skole eller i tilbod som nemnd i første ledd.

Hårberg skole har hatt to flyktninger fra voksenopplæringen i kommunen inne til språkpraksis. Elevene fra voksenopplæringen er med inn i klasserommet sammen med lærer og hjelper til med elevene. 

Liland sier til Utdanning at dette ikke handler om noen mistanke rettet mot praksiselevene på skolen, men at det er en prinsipiell sak.

– Jeg mener alle typer praksiselever som skal være med barna, uavhengig av hvor de kommer fra, burde vært avkrevd politiattest, sier Liland.

Han sier voksenopplæringselevene er med i klasserommet helt ned på 1. og 2. trinn. Ifølge Liland kan de også være alene med barna i noen sammenhenger, blant annet følge barn til toalettet. Han synes det er rart at skolen ikke krever politiattest, når en slik attest er nødvendig for frivillige som stiller opp noen timer i uka på organiserte fritidsaktiviteter for barna.

FAU-leder Gry Meisingset sier det er flere foreldre som har reagert på praksisen ved skolen, og at de vil ha et møte om saken. Hun understreker at saken ikke handler om at dette er flyktninger, men at det er det prinsipielle i saken foreldrene er opptatt av. 

– Det er betenkelig at hvem som helst kan være i praksis på skolen uten politiattest, sier Meisingset.

 

Støtte fra jusprofessorer

Jan Arne Liland har i forbindelse med saken vært i kontakt med sin halvsøster som er jusprofessor ved Universitetet i Tromsø, Lena Lauritsen Bendiksen. Hun er ekspert på barnerett.

«Hvis praktikanter er på skolen over noe tid og deltar i/har mulighet til å delta i aktiviteter med elevene, bør politiattest kreves. Når alle ansettelser i skolen krever politiattest, også vikariater, er det ingen grunn til å ikke kreve slik attest også av folk som oppholder seg der selv om de ikke er ansatt», skriver Bendiksen i en e-post. 

Hun mener kommunen «har hjemmel for å kreve politiattest, og av hensyn til barna bør den benyttes».

Professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Kirsten Sandberg, er enig i at det kan være en god idé for skolen å innhente politiattest i slike tilfeller.

– Det er kanskje begrenset hva en politiattest vil si, hvis det gjelder flyktninger som nylig har ankommet landet. Det kan allikevel virke forebyggende gjennom å bevisstgjøre de som skal inn i skolen på at dette er noe man er opptatt av å følge med på. Samtidig er det viktig å få avklart om det kan være saker som har dukket opp i perioden de har vært i Norge, sier Sandberg.

Hun mener også skolen selv må gjøre en så grundig bakgrunnssjekk som mulig.

– I den grad man kan, er det svært viktig å sjekke bakgrunnen til folk som skal inn i skolen og jobbe med barn, sier Sandberg.

 

Myndighetene mener det er greit

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag svarer i en e-post i saken at politiattest kun gjelder de som er fast eller midlertidig ansatt i skolen.

«Når det gjelder personer som oppholder seg på skolen regelmessig uten å være tilsatt, er det opp til skoleeier (kommunen) å vurdere om politiattest skal innhentes eller ikke», skriver de i et e-postsvar til Liland.

Utdanningsdirektoratet skriver til Utdanning at skoleeier kan kreve politiattest av personer som regelmessig oppholder seg i grunnskolen.

– Regelen pålegger ikke kommunen noen plikt til å kreve slik politiattest, men gir kommunen anledning til å kreve attest dersom kommunen selv ønsker det, skriver avdelingsdirektør for juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet, Cathrine Børnes, til Utdanning.

 

– Aldri alene med elevene

Kommunalsjef Odd-Erik Røstad sier til Utdanning at elevene ved voksenopplæringen utplasseres forskjellige steder i kommunen for språkpraksis. Han viser til at fylkesmannen har gitt et svar i saken som støtter at det ikke er nødvendig med politiattest.

– Dette er flyktninger som nettopp er kommet til landet. Da er det også et spørsmål om en politiattest vil si så veldig mye, sier Røstad.

Han sier voksenopplæringselevene aldri er alene med barna.

– Det er alltid en lærer sammen med dem, sier Røstad.

– Men de er med i timene og jobber med elevene?

– Ja, de deltar i aktivitetene som lærerne organiserer. Men de er ikke noen form for assistent. De er der for sin egen del, for å lære språk, sier Røstad.

– Dette er ukjente, voksne personer som er i klasserommene to dager i uka gjennom tre måneder. Kommunene er ikke pliktige å kreve politiattest, men lovverket sier de kan gjøre det. Skjønner du at foreldre kan reagere på at det ikke blir gjort i denne saken?

– Man må vurdere hva bakgrunnen for en politiattest skal være. Vi går god for at de ikke er alene med ungene, og da mener vi dette er greit, sier Røstad.

 

– Foreldrene kan være trygge

Rektor ved Hårberg skole, Mabel Slotterøy, sier praksiselevene fra voksenopplæringen alltid er sammen med voksne, og at de er der for å lære norsk. Hun synes det er viktig at skolen kan stille opp og hjelpe nyankomne flyktninger med å lære norsk språk.

– FAU-nestlederen sier at de av og til kan være alene med barna?

– Generelt sett skal det alltid være en voksen sammen med dem, men det kan selvsagt skje at de av og til er alene et minutt i garderoben eller i andre sammenhenger, sier Slotterøy.

Hun sier at hun for sikkerhets skyld vil gå gjennom rutinene på nytt.

– Men foreldrene kan være trygge på at barna er godt ivaretatt. De utsettes ikke for situasjoner hvor noe alvorlig kan skje, sier Slotterøy.

 

Powered by Labrador CMS