Om ti år mangler Norge 38.000 lærere

Den kritiske mangelen på lærere i skoler og barnehager bare øker. Nye tall viser at Norge i 2025 vil mangle rundt 38.000 lærere.

Det viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I fjor beregnet SSB lærermangelen til drøyt 30.000 i 2025. I år har de måttet plusse på flere tusen lærere i den beregningen. Dette tallet inkluderer også barnehagelærere, mens lærere med masterutdanning og PPU ikke er inkludert i de 38.000. 

– Det vi kan si temmelig sikkert, er at hvis ikke flere unge velger å ta lærerutdanning fremover, blir det for få lærere, sier Nils Martin Stølen, forsker i SSB.

– Hvorfor er lærermangelen oppjustert?

– Vi ser at tilbøyeligheten til å utdanne seg til lærer er blitt noe redusert sammenlignet med forrige beregning. Så det er på tilbudssiden endringen har skjedd, sier Stølen.

Øker ytterligere mot 2030

Han sier at de i 2013 regnet ut fra femårsperioden 2007-2011, mens de i årets beregning har tatt utgangspunkt i femårsperioden 2008-2012.

– Det er ingen stor oppjustering av anslaget, og det er alltid usikkerheter i slike tall. Vi kan si at anslaget er litt sikrere enn i fjor, men at ting fortsatt kan endre seg i en retning som påvirker disse tallene, sier Stølen.

Behovet øker ytterligere frem mot 2030. SSB anslår at samfunnet vil ha behov for opp mot 220.000 lærere og barnehagelærere i 2030. Da er gapet mellom etterspørselen etter lærere og den beregnede tilgangen på lærere på rundt 50.000.

Her finner du hele rapporten fra SSB.

– Må gjøre noe med lønna

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, sier dette er høye tall.

– Da er det ikke nok med bare store ord og løfter om at det skal satses på lærerne. Det må vises, sier Lied til Utdanning.

Hun mener det er på høy tid å få satt i verk tiltak for å bedre rekrutteringen.

– Hvis arbeidsgiversiden og politikerne vil vise at de tar den kommende lærermangelen på alvor, må de være villige til å gjøre noe med lønn og arbeidsvilkår. Det vet vi påvirker rekrutteringen til læreryrket, sier Lied.

Her er grafen som viser SSBs beregning av tilbud og etterspørsel av lærere fram mot 2030. Beregningen for 2013 og 2014 viser at SSBs anslag for fremtidig lærermangel har økt betydelig:

Powered by Labrador CMS